“Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 565. F Oturması’nda ağır hasta ve yaşlı tutsak Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ocak 2023
  • 19:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 565. F Oturması’nda ağır hasta ve yaşlı tutsak Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada hapishanelerde artan hak ihlallerine vurgu yapıldı.

Açıklamada Özkan hakkında şunlar ifade edildi:

“27 yıllık mahpus 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, ileri derecede Kalp, Hipertansiyon, Troid, Böbrek, Alzheimer ve Demans hastası olup, yapılan tetkiklerde beyninde kist olduğu da tespit edilmiştir. 10 yıl önce kalp damarlarına stend takılan, ileri derecede kemik erimesi sorunu yaşayan Özkan; yürüyememekte, konuşamamakta, ileri derecede unutkanlık, duyma ve görme problemleri yaşamakta, yine bir mahpus olan oğlunun yardımı ile yaşamını sürdürebilmektedir.

Hapishanede kaldığı süre içinde bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçiren Özkan, tedavisini yürüten hastanelerin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen raporlarlar göz önünde bulundurularak tahliye edilmemektedir.

Durumu gün geçtikçe kötüleşen Özkan, yeme, içme, giyinme, yürüme, yıkanma, tıraş olma gibi kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına giderememektedir. Haziran 2022 tarihinde sevk edildiği Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Heyeti’nin Demans teşhisinin de yer aldığı raporunda Özkan’ın tek başına hiç bir işini göremeyecek derecede ağır unutkanlığı olduğu belirtilirken, Nöroloji Bölümü gözlem notunda hastanın yardım olmadan günlük yaşamını sürdüremediği kaydedilmiştir. Kardiyoloji Bölümü notunda Özkan’ın kalp kapak hastalığının bulunduğunu belirtmiş, ayrıca  günlük faaliyetlerini kısıtlayacak derecede hipertansiyon ve ani ölüme neden olabilecek koroner arter hastalığı (KAH) olduğu belirtilmiştir.  İkinci evre böbrek hastalığı teşhisi de konulan Özkan’ın “sürekli hastalık ve demans durumu” olduğuna işaret edilen raporda, Özkan’ın cezasının ertelenmesi gerektiği, cezanın infazının cezaevinde infazı halinde hayati bakımdan tehlike arz ettiği, cezanın bir yıl süre ile ertelenmesi gerektiği görüşü bildirilmiştir.”

ATK’nın hastanenin raporuna rağmen “hapishanede kalabilir” şeklinde rapor vermesinin başlı başına bir hak ihlali olduğu vurgulanan açıklamada Özkan’ın serbest bırakılması istendi.

Eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul