475. F Oturması:

“Devrim Ayık serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 475. F Oturması’nda hasta tutsak Devrim Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2021
  • 14:10

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 475. F Oturması’nda hasta tutsak Devrim Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da yayınlanan videoda basın metnini İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

Pandemi sürecinde hapishanelerde önlem alınmayıp artan hak ihlallerine dikkat çeken Yoleri, mahpusların yaşam haklarının bile ihlal edildiğini vurguladı.

Başta İmralı olmak üzere hapishanelerde derinleşen tecride dikkat çeken Yoleri tecride karşı süren dönüşümlü açlık grevini hatırlattı. Yoleri, Devrim Ayık hakkında şunları söyledi:

“Antalya L Tipi Hapishanesi’nde tutulurken, yaşadığı ağır Crohn hastalığının tedavisi hapishane koşullarında sağlanamadığından, tedavisi yapılabilsin diye, 2019 yılı Aralık ayında tutuksuz yargılanmak üzere  serbest bırakılmış, ancak henüz tedavisi devam ederken, Ocak 2021’de tekrar tutuklanarak Edirne F Tipi Hapishanesine götürülmüştür.  

Cronh hastalığı nedeniyle iki kez ameliyat geçiren ve bağırsaklarının bir bölümü çıkarılan Devrim Ayık, ailesinin yaşadığı Antalya’ya sevk talebine cevap olarak Eskişehir’e gönderilmiştir. 15 Nisan tarihinde Eskişehir H Tipi hapishanesinden ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde; yeniden tutuklandıktan sonra götürüldüğü Edirne ve Eskişehir hapishanelerinde  hastalığının hızla ağırlaştığını, Eskişehir’e ilk getirildiğinde, rutubetli ve böceklerle dolu bir karantina koğuşunda tutulduğunu ve sevk sırasında yolda su dahi verilmediğini, 2 Nisan 2021 tarihinde yapılan kolonoskopiden sonra, doktoru tarafından; hastalığın daha da ağırlaştığı, acilen tedavi ve uygun beslenmenin sağlanması gerektiği söylenmiş olmasına rağmen, hapishane idaresinin adım atmadığını, bu nedenle sağlığının ve yaşamının tehdit altında olduğunu belirtmiştir.” 

Ayık karantina koğuşundan normal koğuşa götürüldüğünü, ama henüz tedavisinin başlatılmadığını, buna gerekçe olarak raporlarının Edirne F Tipi hapishanesinden gelmemesinin gösterildiğini ve tedavisine başlanmaması nedeniyle sağlığının giderek kötüleştiğini ailesinin aktarımıyla belirten Yoleri Ayık’ın hapishanede kaldığı her gün yaşamını daha tehlikeye girdiğini ifaderek devamında şu çağrıyı yaptı:

“İnsan hakları savunucuları olarak; Covid 19 bulaş riski de göz önüne alınarak, Devrim Ayık ve başta ağır hasta mahpuslar olmak üzere tüm yaşlı, engelli, çocuk ve çocuklu kadın mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için;  kamuoyunu duyarlı olmaya, yetkilileri göreve çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul