474. F Oturması: Adnan Yalçın serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 474. F Oturması’nda hasta tutsak Adnan Yalçın’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Nisan 2021
  • 14:54

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyada gerçekleştirdiği 474. F Oturması’nda hasta tutsak Adnan Yalçın’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da yayınlanan videoda basın metnini İHD üyesi Kıvanç Sert okudu. Sert, Covid-19 salgınının mahpuslar için saldırı bahanesi yapıldığını derneğe gelen bir mahpus mektubundan aktardı:

“Bulunduğum Tekirdağ… F Tipi cezaevinde eskiden beri süregelen hak gaspları ve keyfi uygulamalar pandemi süreciyle birlikte süreklileşerek bir baskı ve tecrit rejimine evrilmiştir. Özellikle pandemi süreciyle birlikte cezaevi yönetimi ilgili yasa ve yönetmelikleri keyfi biçimde aleyhimize yorumlayarak uyguluyor… Son 2-3 yıldır sorun ve sıkıntılarımıza muhatap bulamama durumu, pandemi süreciyle birlikte yeni bir boyut almıştır. Ne kurum müdürleri ne de ilgili yönetim birimleriyle görüşme taleplerimiz kabul görmüyor. Yazmış olduğumuz dilekçeler cevapsız ve sonuçsuz kalıyor.”

Devamında Sert Adnan Yalçın’ın sağlık durumunu şöyle anlattı:

“27 yıllık mahpus, 60 yaşındaki Adnan Yalçın; ileri derecede, kalp, bel ve boyun fıtığı, yüksek tansiyon, Hepatit B ve kolon kanseri hastasıdır. Halen Gaziantep H Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan Adnan Yalçın, 2015 yılında kolon kanseri ameliyatı sırasında kalp krizi geçirmiş, acil müdahale ile hayata döndürülebilmiştir. O günden bu yana hastalıkları daha da ilerleyen ve hapishane koşullarında tutulması sağlığı yanında yaşamını da tehdit eden Adnan Yalçın için, avukatları tarafından 14.12.2020 tarihinde yapılan infaz ertelemesi talebi de kabul edilmemiş, bu kararla beraber Adnan Yalçın bir kere daha ölüme terk edilmiştir. Adnan Yalçın’ı, 31 Mart’ta yapılan kapalı ziyarette gören kardeşi ‘Ağabeyimin hastalığı son aşamaya gelmiş denilebilir, durumu gerçekten kötü. Çünkü iyi bir tedavi yapılmıyor, gerekli olan ilaçlara bile erişemiyor’ şeklinde son durumunu özetlemiş ve duyarlılık çağrısı yapmıştır.”

Antep H Tipi Hapishanesi’nde olan 27 yıllık tutsak Adnan Yalçın’ın sağlık durumunun hapiste geçen her gün daha da kötüleştiğini belirten Sert, Yalçın’ın ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul