464. F Oturması: “İsmail Tanboğa serbest bırakılsın”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 464. F Oturması’nda İskenderun Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak İsmail Tanboğa'nın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Şubat 2021
  • 14:08

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 464. F Oturması’nda İskenderun Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak İsmail Tanboğa'nın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30 paylaşılan videoda basın metnini komisyondan Meral Nergiz Şahin okudu. Pandemi sürecinde hasta mahpusların hapishanede ölüme terkedildiğini vurgulayan Şahin "Sağlık ve tedaviye erişimleri yanında, pandemi sürecinin yaşam haklarını da tehdit ettiği gerçeği üzerinden tüm hasta ve risk grubunda bulunan mahpusların serbest bırakılmaları talebimizi bir kez daha yineliyoruz" dedi.

Şahin İskenderun T Tipi hapishanesinde tutulmakta olan hasta tutsak İsmail Tanboğa’nın durumu hakkında şunları ifade etti:

"6 yıldır hapishanede tutulan 21 yaşındaki İsmail Tanboğa, ileri derecede mide kanseri ve buna bağlı rahatsızlıkları yanında, yemek yiyemediği için gittikçe zayıflamış ve vücut ağırlığı 30 kiloya düşmüştür. Arkadaşlarının yardımı olmadan ayağa kalkamayan ve ihtiyaçlarını göremeyen Tanboğa, pandeminin yarattığı ağır riske rağmen hapiste tutulmaya devam edilmektedir. Ailesi, pandemiden dolayı en son yaklaşık bir yıl önce İsmail’i gördüklerini ve gördüklerinde de gözlerine inanamadıklarını ifade etmiş ve 'İsmail bitmişti, 'bir daha gelmeyin, beni bu halde görmenizi istemiyorum' dediğini aktarmıştır."

Son telefon görüşmesinde İsmail Tanboğa'nın durumunu daha da kötüleştiğini sesinden bile fark edildiğini babasının anlatımıyla aktaran Şahin "İnsan hakları savunucuları olarak; İsmail Tanboğa ve tüm ağır hasta mahpusların koşulsuz, şartsız serbest bırakılmasını istiyoruz. Mahpusların sağlık hakkı yanında yaşam haklarının korunması noktasında yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul