468. F Oturması: Murat Aktaş serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 468. F Oturması’nda hasta tutsak Murat Aktaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mart 2021
  • 13:49

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 468. F Oturması’nda hasta tutsak Murat Aktaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini komisyondan Mehmet Acettin okudu. Pandemi sürecinde hak gasplarının daha da derinleştirildiğini vurgulayan Acettin “Şartlı tahliye uygulamasına ‘iyi hal şartı’ ile özellikle politik mahpusların tahliyeleri engellenmekte, pişmanlık dayatması ile de kişilikleri ve onurları kırılmak istenmektedir” dedi.

Tedavi hakkı engellenen Aktaş’a psikolojik ve fiziki işkence uygulanıyor

Acettin Aktaş’ın sağlık durumunu şu ifadeleri kullanarak anlattı:  

“17 yıllık mahpus 46 yaşındaki Murat Aktaş halen Edirne F Tipi Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Ayak bileğinde yaşadığı yoğun ağrılarla başlayan rahatsızlığı, teşhis ve tedavi sürecinin geciktirilmesi nedeni ile ilerlemiş olup ağrılara ayakta kalmada ve yürümede güçlük eklenmiştir. Kanser şüphesi olduğu söylenmiş, biyopsi yapılmış ancak tedaviye başlanmamıştır. Mide ve bağırsak hastalıkları nedeniyle de endoskopi ve kolonoskopi yapılmış, bağırsakta nodül olduğu belirtilmiş fakat yine herhangi bir tedavi yapılmamıştır. Pandemi sürecinde hastane sevkleri durma noktasına gelmiş, erken tanı ve tedavi imkanı tamamen ortadan kalkmıştır. Bu durum Murat Aktaş’ın sağlığı yanında yaşamını da tehdit eder hale gelmiştir.  

Ailesinden alınan son bilgiye göre sağlık durumu giderek ağırlaşmaktadır.  Kardeşi ile yaptığı son telefon görüşmesinde Murat Aktaş; tutuldukları hücrenin havalandırmasının yetersiz olduğu, güneş görmediği  için değiştirilmesi talebi ile hücre arkadaşları ile birlikte 2021 Şubat ayında hapishane idaresine dilekçe verdiklerini,  bir süre sonra bu talebe uygun olarak C-14 hücresine götürüldüklerini, 5 gün sonra ise tutuldukları yeni hücrelerine Edirne F Tipi Hapishanesi 2. müdürü, gardiyanlar ve Robokop’lar tarafından baskın yapılarak eski hücrelerine geri götüreceklerinin  söylendiğini, neden olarak yazdıkları bir dilekçenin gösterildiğini, eski hücrelerine gitmek istemedikleri için ağır bir şekilde darp edildiklerini anlatmıştır.”  

Ailesini dernekte yaptığı basın toplantısında Aktaş’ın tedavi hakkını kullanabilmesi için serbest bırakılmasını istediklerini belirten Acettin “İnsan Hakları savunucuları olarak; Murat Aktaş ve arkadaşlarına yapılan saldırının sorumluları hakkında adli ve idari işlem başlatılarak cezalandırılmaları için yetkilileri göreve çağırıyor, hapishanelerde tutulan hasta mahpusların sağlığa erişim ve yaşam haklarının korunabilmesi için pandemi sürecinin yarattığı risk de dikkate alınarak serbest bırakılmalarını istiyoruz” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul