459. F Oturması

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 459. F Oturması’nda hasta tutsak Fadik Adıyaman'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ocak 2021
  • 13:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 459. F Oturması’nda hasta tutsak Fadik Adıyaman'ın serbest bırakılmasını istedi.

Paylaşılan videoda basın metnini komisyondan Meral Nergiz Şahin okudu.

Pandemi surecinin hak gaspları için bahane olarak kullanıldığını, karantina adı altında yeni tecrit modelleri uygulamaya sokulduğunu belirten Şahin Adıyaman'ın durumu hakkında şunları söyledi:

"54 yaşında, 2 çocuk annesi olan Fadik Adıyaman, yaklaşık 5 yıl önce tutuklanır ve Bakırköy kadın Kapalı hapishanesine götürülür. Buradan, hiçbir siyasi mahpusun bulunmadığı Tekirdağ T tipi hapishanesine sürgün edilir ve burada ağır bir tecride tabi tutulur. Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesine sevk isteği reddedilince 75 gün açlık grevi yapan tiroid hastası Adıyaman'ın bu süreçte sağlık sorunları artar. Ağzında kansere dönüşme riski olan modüller oluşur, kalp rahatsızlıkları baş gösterir ve zaman içinde eklenen yeni hastalıklarla hapishanede kalamayacak duruma gelir.

Ameliyat sonrası saldırıya uğrayan Adıyaman aylaca hastaneye gidemedi

24 Aralık 2020 tarihinde, halen tutulmakta olduğu Ankara Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinden derneğimize gönderdiği mektuptaki anlatımına göre; 2019 yılı Nisan ayında Ankara Numune Hastanesinde anal fistül ameliyatı geçirmiştir. Ameliyattan sonra tekli ring aracı uygulaması nedeniyle aylarca hastaneye gidemediği gibi hapishanede gardiyanlar tarafından darp edildiği sırada dikişleri açılarak infeksiyon gelişmiş, sonrasında bacağında uyuşmalar başlamıştır. 2 yıldır ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik kullanarak ayakta durabilmektedir. 

Doktorları tekrar eden fistüller için en az iki ameliyat daha geçirmesi gerektiğini söylemiştir. Ayrıca, kalbinde aort anevrizması oluşumu tespit edilmiş, bunlara ek olarak Anemi, Tiroide bağlı nodül, Astım, Midede polip oluşumu ve pirinç, patates gibi besinlere karşı alerjisi gelişmiştir. 

Hapishanede kalamaz duruma geldiği için Sincan kadın hapishanesinden, ceza ertelemesi için sağlık kuruluna sevk edilmiş, bu nedenle pandemiye rağmen defalarca hastaneye gitmek durumunda kalmış ve sağlığı için elverişsiz koşullarda aylar süren karantina uygulamasına tabi tutulmuştur."

Korona nedeniyle ameliyatı askıya alındı

Adıyaman'ın Covid-19 nedeniyle iki yıldır ertelenen ameliyatının askıya alındığını belirten Şahin hücrede kalamaz raporu olmasına rağmen, geçici çözümler için gittiği her hastane sonrası, daha ağır koşullarda karantina adına hücreye kapatıldığını ifade etti.

Adıyaman'ın kendi anlatımıyla sağlığa ve diğer haklarına erişimi engellendiğini belirttiğini vurgulayan Şahin "İnsan hakları savunucuları olarak Fadik Adıyaman ve diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılması, salgın sürecinin yarattığı riskler de dikkate alınarak, risk grubundaki mahpusların infaz ertelemesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmalarının sağlanması için yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul