470. F Oturması: Necmettin Ormanlı serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 470. hafta F Oturması'nda hasta tutsak Necmettin Ormanlı'nın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mart 2021
  • 13:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyada gerçekleştirdiği 470. hafta F Oturması'nda hasta tutsak Necmettin Ormanlı'nın serbest bırakılmasını istedi.

Hapishanelerin aşı takvim, ne alınmaması endişeleri arttırıyor

Paylaşılan videoda basın metnini İHD üyesi Yüksel Uygun okudu. Hapishanelerde iktidarın önlem aldık sözlerinin hapisten gelen haberlerle yalanlandığını vurgulayam Uygun "Covid 19 vakalarının arttığına dair haberlerin yoğunlaşmasına rağmen aşı takviminde mahpuslara yönelik planlama yapılıp yapılmadığına ilişkin bir açıklamanın yapılmaması da endişeleri artırmakta, özellikle hasta ve ağır risk altındaki mahpusların ölüme terk edildikleri düşüncesini güçlendirmektedir" dedi. 

70 yaşında ağır hasta tutsak serbest bırakılmalı

Uygun devamında Şırnak T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır tutsak  Necmettin Ormanlı hakkında şunları söyledi:

"Bir yıl 3 aydır tutuklu olan 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükümlü 70 yaşındaki Necmettin Ormanlı; ileri derecede yüksek tansiyon, şeker, bronşit ve kalp hastası olup, kemik erimesine bağlı olarak yürüme güçlüğü çekmekte ve bacağına takılan platinle yaşamaktadır.

Hapishane koşullarında her geçen gün daha da ağırlaşan hastalıkları nedeniyle haftada 3 defa hastaneye gitmesi gereken Ormanlı için, Covid 19’un neden olduğu ağır risk ve hastalıkları nedeniyle infaz ertelemesi talebiyle yapılan iki başvuruya halen bir cevap verilmemiştir. 

Son durumu hakkında bilgisine başvurduğumuz oğlu;  babasının yaşı, hastalıkları ve engelli olması nedenleriyle tek başına yaşamını sürdüremediğini, hapishanede tutulmasının hastalıklarını ağırlaştırdığını, bu nedenle serbest bırakılmasını istediklerini, avukatı aracılığı ile yapılan infaz ertelemesi talebine halen cevap verilmemesinin  babasının yaşamını tehlikeye attığını belirtmiştir."

Uygun son olarak Necmettin Ormanlı ve tüm ağır hasta, engelli, yaşlı ve risk grubunda bulunan mahpusların serbest bırakılması için yetkililkeri göreve çağırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul