"Ahmet Karaş serbest bırakılsın!"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 469. F Oturması'nda hasta tutsak Ahmet Karaş'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2021
  • 15:02

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 469. F Oturması’nda hasta tutsak Ahmet Karaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da paylaşılan videoda basın metnini komisyondan Meral Nergiz Şahin okudu. Sağlık ve yaşam hakkına yönelik sorunların hapishanelerde çözülemediğine dikkat çeken Şahin “tüm hasta ve risk grubundaki mahpusların pandemi sürecinde serbest bırakılmaları gerekmekte ancak Covid bulaşı gerekçesi ile mahpusların izinle serbest bırakılması uygulamasında politik mahpuslara yönelik ayrımcı yaklaşım devam etmektedir” dedi.    

Şahin, hasta tutsak Karaş hakkında şu bilgileri verdi:

“81 yaşındaki ağır hasta mahpus Ahmet Karaş, 10 aydır Diyarbakır D Tipi Kapalı hapishanesinde tutulmaktadır. Ahmet Karaş ağır koah, diyabet ve kalp hastası olup, akciğeri üçte bir fonksiyonla çalışmakta ve midesinde kötü huylu polipler bulunmaktadır. 

Aynı zamanda yürüme güçlüğü çeken ve ancak bastonla ayakta kalabilen Ahmet Karaş, hastalıkları ve yaşı nedeniyle yaşamını ancak arkadaşlarının yardımı ile sürdürebilmektedir. Hastaneye gidip geldikten sonra karantina koğuşunda tek başına tutulması yaşamına ağır risk oluşturmasına rağmen serbest bırakılmamaktadır. 

Oğlu Ş. Karaş başvurusunda babasının tek başına hayatını idame ettiremeyecek durumda olduğunu, ağır hasta olduğunu ve 8 Mart’ta kelepçeli bir şekilde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığını dile getirmiş ve ‘15 -20 dakikalık muayenenin ardından tekrardan cezaevine götürmüşler. Yüzünde hastalıktan kaynaklı şişlikler meydan gelmişti. Durumu giderek ağırlaşıyor. Bu şartlarda tek başına yaşamını idame ettiremez. Kendi bakımını yapamıyor. Hapishanedeki arkadaşları ona yardım ediyor. 10 ay içerisinde 3 defa görüşebildik. Şu anda tek kişilik karantina odasında tutuluyor’ demiştir.”  

Karaş’ın sağlık hakkına erişimi için yetkilileri göreve çağırtan Şahin “Sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için pandemi sürecinin yarattığı risk de dikkate alınarak Ahmet Karaş ve tüm hasta mahpuslar serbest bırakılmalıdır” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul