“19 Aralık Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız”

İHD İstanbul Şubesi 19 Aralık Katliamı’nın 23. yıl dönümünde Ümraniye Hapishanesi önünde basın açıklaması düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Aralık 2023
  • 14:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi 19 Aralık Katliamı’nın 23. yıl dönümünde Ümraniye Hapishanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Saat 12.00’de düzenlenen basın açıklamasında İHD İstanbul Şubesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu imzalı basın metnini Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Yoleri İHD’nin 19 Aralık’a yüklediği misyonu hatırlatmakla söze başladı:

“İnsan Hakları Derneği, 16-17 Kasım 2002 yılındaki Genel Kurulunda 19 Aralık Gününü ‘Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü’ olarak ilan etmiştir. İnsan Hakları Derneği olarak katliamın sorumlularının ve faillerin yargılanmasını talep etmeye devam edeceğiz.”

19 Aralık Katliamı’nda gerçekleşenleri anlatan Yoleri saldırının devam ettiğini şu ifadeleri kullanarak anlattı:

“Aradan geçen 23 yıllık süreçte tecrit sistemi daha da ağırlaştırıldı ve tüm hapishanelerde hak ihlalleri artarak devam etmektedir. Toplum üzerinde zor kullanma aygıtı haline dönüşen hapsetme sisteminde yeni tip hapishaneler ile bugün tecrit sistemi insanın hem fiziksel hem de zihinsel bütünlüğü üzerinde büyük bir tahribat meydana getirmektedir. F Tipi Hapishanelerin yanı sıra özellikle yeni açılan Yüksek Güvenlikli, S Tipi ve Y Tipi Hapishaneler ile yeni bir sistem uygulanmaya başlanmış olup buralarda tutulan mahpuslar çok ağır izolasyon yöntemlerine maruz bırakılmaktadır. Tecridin en ağır halinin uygulandığı 14 F Tipi, 7 Adet S Tipi, 22 Adet Yüksek Güvenlikli ve 14 Adet Y Tipi ile mahpuslar ağır bir izolasyona tabi tutulmaktadır.”

Yoleri insan hakları savunucularının 19 Aralık Katliamının yıldönümü vesilesiyle taleplerini şöyle sıraladı:

“*Katliamın yaşanmasında sorumluluğu olan tüm faillerin yargılanması ve adaletin sağlanmasını,

*Ağır tecrit ve izolasyon uygulamalarına son verilerek F Tipi, Yüksek Güvenlikli, S Tipi ve Y Tipi Hapishanelerin kapatılmasını,

*Mahpusların tahliyelerini engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının kaldırılmasını,

*İşkence ve kötü muamelelere son verilmesini, sorumlu olanlar hakkında etkin soruşturmalar açılmasını,

*Mahpusların adil yargılanma, sağlık hizmetlerine erişim, yeterli beslenme, hijyen koşullarına, kültürel ve sosyal haklara, avukatları ve aileleriyle görüşebilme haklarına erişiminin ayrımsız bir şekilde sağlanmasını,

*Yaşam hakkının korunmasını, ölümlerin önlenmesini,

*Hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek denli ağır hasta, engelli ve ileri yaşta olan mahpusların tahliyelerinin sağlanmasını talep ediyoruz.”

 Kızıl Bayrak / İstanbul