Maraş’tan Roboski’ye adalet talebi

Halkların Demokratik Kongresi, İstanbul Kadıköy’de Maraş katliamının yıldönümü vesilesiyle basın açıklaması düzenleyerek katliamda yaşamını yitirenleri andı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Aralık 2023
  • 10:30

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, Maraş katliamının yıldönümü vesilesiyle Kadıköy Rıhtım’da basın açıklaması düzenledi. “Maraş’tan Roboski'ye unutma unutturma!” yazılı pankartın açıldığı eylemde ilk olarak DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz konuşma yaptı ve şunları söyledi:

“Bu zihniyeti devam ettirenler, Maraş katliamında Alevi halkına ‘İnancınızdan vazgeçin yoksa sizi yeryüzünden yok ederiz’ mesajı verdi. Roboski katliamında ise Kürt halkına ‘Dilinden, kültüründen ve kimliğinden vazgeç’ mesajı verildi. Her iki katliamda da halkların farklılığına karşı yapıldı. Baskı ve katliam politikalarına karşı dün geri adım atmadık, bugün de geri adım atmayacağız. Biz sonuna kadar bu katliamların hesabını sormaya devam edeceğiz.” 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Dersim, Sivas, Maraş, Çorum, Roboski ve diğer tarihi süreçlere baktığımızda her bir katliam devletin yeni bir köşe taşı oldu. Biz biliyoruz ki bütün katliamların arkasında devletin parmak izleri var. Biz bu izleri ortaya çıkarmadığımız sürece, bu planları sorgulamadığımız sürece yeni katliamlarla yüz yüze gelmeye devam edeceğiz. Bu katliamların hesabını sormak için omuz omuza mücadele etmek zorundayız. Bütün demokrasi güçlerini yan yana durmaya davet ediyoruz.” 

Konuşmaların ardından basın metnini okuyan HDK Halklar ve İnançlar Meclisi üyesi Arife Çınar, Maraş dahil gerçekleşen bütün katliamların bir devlet organizasyonu olduğunu vurguladı.

Maraş’tan Roboski’ye aynı katliamcı yapının işbaşında olduğunu vurgulayan Çınar “Halkların Demokratik Kongresi, karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması ve   bütün halkların ve inançların eşit koşullarda bir arada yaşayabileceği bir Demokratik Türkiye Cumhuriyet özleminin gerçekleşmesi için mücadele edecektir” dedi.