19 Aralık ile ilgili Tantan’a “gizli duruşma”

19 Aralık Katliamı sırasında İçişleri Bakanı olan Sadettin Tantan özelinde “gizli duruşma” açılacak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ekim 2023
  • 23:00

19 Aralık Katliamı davasına 1 numaralı sorumlu olduğu halde, tanık olarak çağrılmasına rağmen duruşmaya gelmeyen dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan hakkında mahkeme, tarihi müdahil tarafa bildirilmeyen, Tantan’a özel bir duruşma açılmasına hükmetti.

Ayça Söylemez’in Bianet’te yer alan haberine göre Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık Katliamı davasının 50. duruşması bugün (5 Ekim) görüldü.

Mahkemenin son dört duruşmada tanık olarak çağırdığı Sadettin Tantan bu duruşmaya da katılmadı.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi ara kararında şunu hükmetti:

“Tantan’ın özel koruma statüsünde bulunduğu, açık hedef haline getirilmeyecek şekilde dinlenmesi talebi uygun görülerek, mahkemenin belirleyeceği bir günde SEGBİS ile mahkeme heyetince dinlenmesine.”

“CMK’da yeri olmayan, şahsa özel bir usul”

Müdahil avukatlardan Güçlü Sevimli, bu kararın hem hukuka, hem de Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı olduğunu belirtti:

“Gizli duruşma açılması, CMK’da yeri olmayan, şahsa özel bir usul. Tantan hiçbir şekilde karşımıza çıkmak istemediğini mahkemeye net şekilde hissettirdi, mahkeme de dosya sürüncemede kalmasın diyerek bir orta yol buldu.

Oysa Sadettin Tantan sadece dönemim İçişleri Bakanı değil, operasyon sırasında ve sonrasında kamuoyunu bilgilendirme görevini yapan, her gün TV kanallarında operasyonu ve F tipi cezaevlerini savunan bir yetkiliydi. Bu denli arkasında durduğu bir operasyonla ilgili 23 yıl sonra aynı olaya ilişkin süren yargılamaya gelmekten, tanıklık etmekten bile kaçınıyor, müdahil avukatların sorularından çekiniyor.”

Avukat Sevimli, önceleri adeta şov yaparcasına katliamı savunan “Tantan, aradan geçen 23 yılda katliamla ilgili belgelerin, gerçeklerin ortaya çıkmasıyla artık” katliamı savunamayacağından duruşmaya gelmediğini iddia etti.

Mahkeme daha önce de dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı olan Ali Aydın’ı bu yöntemle dinlemişti.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahil avukatlardan, Tantan’a sorulmasını istediklerini yazılı şekilde 30 gün içerisinde iletmelerini istedi.

Avukat Sevimli sorularını mahkemeye ileteceklerini ancak bu yanıtlara karşın sormak istedikleri ek soruları olduğunda bunları soramayacaklarını ekledi.