Tutsak Kürt gazetecilerin ilk duruşması

15’i tutsak 18 Kürt gazetecinin yargılandığı davanın ilk duruşması görülüyor. Duruşmaya verilen aranın ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Temmuz 2023
  • 19:45

Diyarbakır’da tutuklu gazeteciler 13 ay sonra bugün (11 Temmuz) ilk duruşmaya çıktı.

15’inin tutuklu olduğu 18 gazetecinin yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüldü. Duruşma salonu küçük olmasından kaynaklı çok sayıda aile ve izleyicinin katılamadığı duruşmada ilk olarak konuşan Serdar Altan “neden tutukluyuz?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Bizimle uğraşacaklarına kadın ve çocuklara taciz ve tecavüz edenlerle, kadın katilleriyle uğraşsınlar. Ellerini kollarını sallaya sallaya geziyorlar. İddianameye bakarsak cevap vermeye değer bir şey yok. Hazırlanan iddianame akılla alay eder şekilde hazırlanmış. Madem 10 ay bekletildik bari iddianamede kayda değer bir şey bulunsaydı. Gizli tanık beyanlarına bakıldığında da sadece mesleki faaliyetlerimizden bahsedilmiş. Başka da beyan yok zaten. Ayrıca yine soruyorum neden tutukluyuz? Bunun bize açıklanmasını istiyoruz. Gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz.”

“Gazeteciliğe devam edeceğiz”

Altan’ın beyanda bulunmasından sonra verilen aranın ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Adliye önünde yapılan eylemde ilk konuşan DFG Genel Sekreteri Cuma Daş bu mahkemenini tarihi bir mahkeme olduğunu vurguladı. Yeni Yaşam Editörü gazeteci Hüseyin Aykol konuşmasında tahliye beklediklerini belirterek “Baskılamaya devam etseler de biz gazeteciliğe devam edeceğiz” dedi.

Aykol’un ardından Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, MLSA Eş Direktörü Veysel Ok, Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuşarak gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

"Burada Kürt ve gazeteci kimliğimiz yargılanıyor”

Serdar Altan’ın ardından Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mehmet Şahin duruşmada beyanda bulundu. Her biri "Burada Kürt ve gazeteci kimliğimiz yargılanıyor” vurgusuyla gazeteciliğe devam edeceklerini belirtti.

Mahkemeye ara verilmesi üzerine gazeteci Şahin duruşmadaki beyanlarını yarın devam edecek.