Gözaltında Kayıplar Haftası’nın ilk eylemi yapıldı

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve TİHV “Maksut Tepeli'nin mezarı nerede?” diyerek Gözaltında Kayıplar Haftası’nın ilk eylemini yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2018
  • 14:01

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası’nın ilk gününde, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Helvacıdede Mezarlığı’nda “Gözaltında kaybedilen Maksut Tepeli'nin mezarı nerede?” diye sordu.

Saat 13.00'te Feriköy’deki Helvacızade Mezarlığı önünde toplanan kitle “Maksut Tepeli'nin mezarı hangisi?” yazılı ozaliti açtı. Eylemde basın metnini Maside Ocak okudu.

“Maksut Tepeli’nin mezar yeri açıklansın!”

Maksut Tepeli’nin 2 Şubat 1984’de İstanbul Küçükbakkalköy’deki bir arkadaşının evine gittiği söyleyen Ocak, eve karakol kuran polisler tarafından vurulduğunu belirtti. Tepeli’nin çok kan kaybetmesine rağmen gözaltına alındığını hatırlatan Ocak, 5 Şubat'ta Haydarpaşa Askeri Hastanesi’ne kaldırıldıktan sonra Tepeli’den bir daha haber alınamadığını ifade etti.

Ailenin uğraşı sonucu yıllar sonra Tepeli’nin gömüldüğü mezarlığın Helvacızade Mezarlığı olarak açıklandığını belirten Ocak, ancak Maksut Tepeli’nin mezarının tam olarak açıklanmadığını vurgulayarak “Maksut Tepeli’nin mezar yeri açıklansın” dedi.

“Gözaltında kaybetmeler son bulsun!”

Ocak konuşmasının sonunda gözaltında kaybetmelerin son bulması için taleplerini şöyle sıraladı:

“Devlet bu suçtaki sorumluluğunu üstlensin, kaybedilenlerin akıbetini açıklasın. Kaybedenler yargılansın ve adalete uygun bir biçimde cezalandırılsın.

“Gözaltında kaybetme suçunun tekrarlanmaması için gerekli adli, idari ve hukuki düzenlemeler yapılsın.

“Zorla kaybetme TCK’da “insanlığa karşı suçlar” başlığı altında düzenlensin, zamanaşımı ile birlikte failleri koruyan tüm engeller kaldırılsın. Cezasızlık son bulsun.

“Türkiye yıllardır imzalamaktan kaçındığı ‘Birleşmiş Milletler Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme’sini imzalasın ve uygulasın.

“Toplu mezarların açılması usulüne ilişkin Minnesota Protokolünü kabul ederek uygulanmasını sağlasın.

“TBMM de, daimi ve geniş yetkilerle donatılmış ‘Gözaltında Kayıpları Araştırma Komisyonu’ kurulsun.”

Ocak’ın ardından Maksut Tepeli’nin eşi Şehriban Tepeli konuştu. Tepeli konuşmasında bütün kayıp yakınları gibi Maksut Tepeli'nin “kemiklerini” istedi.