10 Ekim Katliamı'nda yitirilenler anıldı

10 Ekim Gar Katliamı'nda yaşamını yitirenler Ankara ve İzmir'de mezarları başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ekim 2022
  • 20:00

10 Ekim 2015’te gerçekleştirilen ve 104 kişinin yaşamını yitirdiği, 500'ün üzerinde kişinin yaralandığı katliamın 7’inci yılında yitirilenler mezarları başında anıldı.

Ankara, Denizli, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen anmalarda “10 Ekim’i unutma, unutturma!” sloganları atıldı.

Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nda gerçekleştirilen anmada konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, katliam davasında da ortaya çıktığı gibi bu saldırıya göz yumulduğunu vurguladı. Adaletin gereğini yerine getirmek için bir araya geldiklerini belirten Bulut şunları ifade etti:

“O gün bizim TTB heyetimiz de alandaydı. Yaralılara ulaşmamıza engel olundu. Biber gazı ve polisin kötü muamelesiyle gereken müdahale yapılamadı. Ambulanslar zamanında gelseydi can kaybı azalmış olabilirdi. Oysa o gün hiç çalışmamış ambulanslar vardı. Ancak insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur. Kaybettiğimiz arkadaşlarımıza karşı görevimizi yerine getireceğiz. Hep beraber mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu dava bizim 'bitti' dediğimiz yerde bitecek.”

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ilk olarak Doğançay Mezarlığı'nda Ayşe Deniz ve Berna Koç’un mezarı başında anma gerçekleşti. Daha sonra Kaynaklar Mezarlığı'nda Mustafa Budak'ın ve Ayrancılar Mezarlığı'nda Piro Yıldırım'ın mezarı ziyaret edildi.

Anmada saygı duruşunun ardından ilk sözü alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı şunları ifade etti:

“7 yıldır hiçbir anını boşa geçirmeden barış isteğimizi sürdürüyoruz. Katilleri tanıyoruz. Özellikle siyasal iktidar kendi rejimini sürdürmek için Diyarbakır'la başlayan Suruç'la devam eden ve 10 Ekim'e kadar gelen bombaların kardeşlerimizin kanını akıttığı bir katliam ülkesine döndürdü. Ama biz onların talebini hep birlikte haykıracağız. Onlara sözümüz barış olacak, bu ülkeye özgürlük, adalet gelecek.”

Ardından ise söz alan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ ise şöyle konuştu:

“84 ay oldu. 84 ay önce bu ülkede barış özgürlük olsun, emekten yana mücadele eden insanlar ölmesin diye hunharca katledildik. Bu katliamın acısını içimize gömerek aynı zamanda 7 yıldır adalet mücadelesi de veriyoruz. Ancak görünen o ki hem bizi katledip hem de adaletin engellenmesi konusunda ciddi çabalar var. İstedikleri kadar engellesinler biz bu ülkeye barışı getireceğiz. Bu katliamı gerçekleştiren bütün failler yargılanana kadar mücadelemiz devam edecek. Anıları bize ışık olsun."