Üniversitelilerden eğitim hakkı eylemleri…

İÜ Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi öğrencileri kapatılan hastane binasına karşı, Bilgi Üniversitesi öğrencileri ve İzmir’de gençlik örgütleri uzaktan eğitim kararına karşı eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 27 Şubat 2023
  • 19:00

Bilgili Susmuyor Platformu, okulun ilk günü gerçekleştirdiği eylemde “Eğitimsizliğin altından kalkamayız. Nitelikli eğitim için kampüslere” diye seslendi. İzmir’de Gençlik örgütleri, uzaktan eğitim kararını protesto etti. İÜ Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğrencileri, hastanenin ani ve kabul edilemez önerilerle tahliye edilmesine dair açıklama yaptı.

“Nitelikli eğitim için kampüslere!”

Bilgili Susmuyor Platformu, okulun ilk günü gerçekleştirdiği eylemde “Eğitimsizliğin altından kalkamayız. Nitelikli eğitim için kampüslere” diye seslendi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı ve YÖK tarafından yapılan açıklamaların ardından online-uzaktan eğitim modeli yürürlüğe koyuldu. Her krizde olduğu gibi onca kaynağın seferber edilmesi mümkünken, yapılan ilk şey eğitim hakkımızın gözden çıkarılması oluyor. Başından beri deprem bölgesiyle dayanışma içinde olan öğrenciler olarak, dönemin ilk gününde kampüsü boş bırakmadık, bırakmayacağız. Tüm arkadaşlarımızı kampüslerimizde Her hafta dayanışmayı büyütmeye ve omuz omuza vererek enkazın altından kalkmaya çağırıyoruz. Afeti felakete dönüştüren bu plansızlığın faturasını bizlere kesmeye çalışanlara ve eğitim hakkımızı engelleyenlere boyun eğmeyeceğiz!”

 Veteriner Fakültesi öğrencileri açıklama yaptı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğrencileri kapatılan hastane binasına ve eğitim taleplerine ilişkin dair basın açıklaması gerçekleştirdi. 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi öğrencileri, hastane binasında bir araya geldi. Hastane binasının önünde de açıklama yapan öğrenciler sonrasında Avcılar’da bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi ana kapısına yürüyüş gerçekleştirdi.

Açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“Rektörlüğün 23/02/2023 tarihli ve 628703 sayılı yazısı ile tahliye edilmesi ve kullanıma kapatılması kararı alınan hastanemiz yerine hocalarımız, biz öğrenciler, hastalar ve hasta yakınlarımızın mağdur edilmeyeceği şekilde, teşhis ve tedavinin sağlanacağı, akreditasyon koşullarını karşılayan uygun çözüm planının ve ortamın fakültemizle uzlaşılarak sağlanması.

Fakülte ve hastane binalarımızın eğitim-öğretim ve hizmete uygun bir şekilde acil olarak yapımına başlanması ve en kısa sürede tamamlanması.

Sahip olduğumuz akreditasyonun kaybedilmemesi için gerekli tüm hususların yerine getirilmesi.

Uzlaşılan çözüm planı uygulanırken sürecin tüm şeffaflığıyla fakültemiz ve biz öğrencilerle paylaşılması.”

İzmir’de eğitim hakkı eylemi

İzmir’de Gençlik örgütleri, uzaktan eğitim kararını protesto etti. Bornova Metro’dan Küçük Park’a sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada son olarak şöyle seslenildi:

“İktidarın yaşanan her krizde farklı bahanelerle üniversiteler üzerinde uyguladığı baskı ve sindirme politikalarını kabul etmiyoruz.  Bizler yaşanan bu yıkımın, binlerce insanın enkaz altında kalmasının, yüzlercesinin donarak ölmesinin kader olmadığını; AKP iktidarının her geçen gün yükselttiği rant ve talan siyasetinin bir sonucu olduğunu biliyoruz. Bundan sonraki süreçte kampüslerimizde, sokaklarda, mahkeme salonlarında depremde yitirdiğimiz her bir insanımızın hesabını sormak üzere bir arada olacağız! Buradan bir kez daha her öğrenci için yüz yüze eğitim koşullarının acilen sağlanması talebini büyütüyoruz, üniversiteden vazgeçmiyoruz!”

Eylem sloganlarla sona erdi.