Bahçeşehir Üniversitesi’nde zam protestosu

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri kayıt ücretlerine yapılan fahiş zamları üniversite önünde protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 03 Nisan 2023
  • 20:30

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri kayıt ücretlerine yapılan fahiş zamları üniversite önünde protesto etti.

“Müşteri değil öğrenciyiz” yazılı pankartın açıldığı eylemde öğrenciler adına basın açıklaması okundu. Ülkenin ağır bir ekonomik krizden geçtiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu zamlara bir yenisi daha eklenerek Bahçeşehir Üniversitesi erken kayıt ücretlerine yüzde 130'a varan oranlarda zam yaptı. İmzaladığımız sözleşmelerde 'ÜFE-TÜFE oranları dikkate alınacaktır' ibaresi olmasına rağmen yapılan zamlar bu oranın çok üzerindedir. Sözde kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak ifade edilen vakıf üniversiteleri, geçtiğimiz dönemlerden farklı örneklerini de gördüğümüz üzere söylenenin tam aksi şeklinde hareket etmektedir.

Önce eğitim fakültesinin taşınması gündemiyle karşımıza çıkan bu anlayış üniversitelerin şirket, bizlerinse müşteri olarak görüldüğünü gözler önüne sermektedir.  Eğitim fakültesinin Kemerburgaz Kampüsü'ne taşınacağının açıklanmasıyla haftalık 480TL’ye denk düşen shuttle ücretlerinin öğrenciler açışından yaratacağı mağduriyet tepkilere sebep olmuştu. Üniversite, sonradan taşınma kararını geri çekse de gördük ki bunlar eğitime erişmek adına karşılaştığımız ilk fahiş ücretler değildi.”

“Haklarımıza sahip çıkmak için bir arada olmaya…”

Yüksek oranlarda zam yapmanın eğitim hakkının gasp edilmesi olduğuna vurgu yapılan açıklamada şöyle devam edildi:

“Bugün bir çok arkadaşımız tahmin edilemeyecek oranda yükselen ve ödeyemeyeceği taksitler sebebiyle okulu bırakmayı düşünmektedir. 

Gece gündüz çalışarak üniversite kazanan, ailelerinin binbir emekle okuttuğu gençler olarak bu zamları kabul etmemiz ve eğitim hakkımızın gasbedilmesine izin vermemiz mümkün değildir. Burası nasıl bir eğitim kurumudur ki öğrencilerini okulu bırakmaya itmektedir. Bahçeşehir Üniversitesi yönetimi zamları ivedilikle geri almalıdır.

Eğitim hakkımızın gasbedilmesine karşı Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri olarak tüm haklarımızı kullanacağımızı ilan ediyor, buradan tüm sıra arkadaşlarımızı emeklerimize ve haklarımıza sahip çıkmak için bir arada olmaya davet ediyoruz.”