Koronavirüs pandemisi dünya çapında etkisini sürdürüyor. Kapitalist devletlerin başta sağlık sistemleri olmak üzere bir dizi kurumsal yapısının ciddi anlamda çöktüğü bir dönemden geçiyoruz. Salgının en ağır faturasını ise işçi ve emekçiler ödüyor. Dünyanın pek çok yerinde salgına rağmen işçi ve emekçiler çalışmaya mecbur bırakılırken, hastalandıklarında ise yeterli tedavi imkanına dahi erişemiyor. Covid-19 salgını artık neredeyse bir işçi sınıfı hastalığı olmuş durumda. Sağlıktan ekonomiye, işsizlikten eğitime varıncaya dek bir dizi alanda sorunlar birikiyor. Tablo, kapitalizmin pandemi ile mücadele konusunda çuvalladığını bir kez daha gösteriyor.
Pandemiden en çok etkilenen alanlarından biri de eğitimdir. Gençlerin dünya nüfusundaki oranı göz önüne alınırsa, salgının eğitimde yarattığı tahribatın ne denli büyük olduğu görülebilir. Türkiye’de de Mart ayında ilk vakanın açıklanmasının ardından tüm eğitim kurumları eğitime ara verdi. Verilen aranın ardından ilk ve ortaöğretim düzeyi için EBA TV uygulaması, üniversite eğitimi için her üniversitenin kendi altyapısı üzerinden online ders uygulamalarına geçildi.
Online eğitim, kuşkusuz böylesi bir salgında yerinde bir tedbirdi, ancak uygulama eğitimde var olan sorunları daha da derinleştirdi. Büyük bütçelere sahip bir çok üniversitenin online eğitim altyapısı yetersiz kaldı. Bir çok öğrenci internet erişimi, bilgisayar ve tablet gibi teknik altyapısı olmadığı için bu online eğitime ulaşamadı. Eğitimde büyük bir kaos yaşandı. Gelinen yerde bir çok üniversite 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz dönemi için online eğitim vereceğini açıkladı. Ancak hiç biri teknik altyapının, internet erişimi ve bilgisayar gibi araçları olmayan öğrencilerin ne yapacağına dair bir açıklama yapmış değil.
Aşağıda Marmara Bölgesi’nde bulunan bir dizi üniversitenin güz dönemi eğitime nasıl devam edeceğine dair bilgiler yer almaktadır.
Marmara Bölgesi
Trakya Üniversitesi: Üniversite senatosunda Covid-19 küresel salgın sürecinin ilerleyişi ve bunun 2020-2021 akademik yılı güz yarıyılı faaliyetleri üzerindeki muhtemel etkileri görüşüldü.
Toplantıda yeni akademik yılın güz döneminde büyük oranda uzaktan eğitim modeli uygulanmasına karar verildi.
Karara göre, tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri (hemşirelik bölümleri) fakülteleri ile Keşan Hakkı Yörük Sağlık Yüksekokulunda (hemşirelik bölümü) hibrit (karma) eğitim modeli uygulanacak. Diğer fakültelerin tamamında ise güz döneminde uzaktan eğitim modeli ile eğitim yapılacak. Senato yüksek lisans ve doktora programlarında uygulanacak eğitim modeli kararını ise enstitülere bıraktı.
Kocaeli Üniversitesi: Henüz resmi duyuru yapmadı. Ancak Rektör Sadettin Hülagü tarafından yapılan açıklamaya göre, 5 Ekim tarihinde üniversitede eğitim başlayacak. Teorik olarak yapılması gereken dersler online, uygulamalı ve laboratuvar çalışması zorunlu olan dersler ise öğrenci sayısı bölünerek, haftanın belli günleri örgün olarak yapılacak. Döneme dair detaylı bilgi 10 Eylül Perşembe günü yapılacak senato toplantısı sonrası duyurulacak.
Gebze Üniversitesi: 5 Ekim tarihinde uzaktan eğitim ile güz dönemi başlayacak.
Bursa Uludağ Üniversitesi: Üniversitenin güz dönemi uzaktan eğitim ile başlayacak. Ancak bunun salgının seyrine göre, YÖK’ün alacağı kararlar doğrultusunda değişebileceği vurgulandı.
Balıkesir Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi: 5 Ekim’de başlayacak olan 2020-2021 eğitim-öğretim yılı Güz Yarıyılında, Tıp Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü haricindeki tüm bölüm ve programlarda bütün derslerin “Uzaktan Öğretim” yoluyla yapılmasına karar verildi.
Bursa Teknik Üniversitesi: Senato kararı ile uzaktan eğitim yapılacağı duyuruldu. Ancak salgının seyrine göre, YÖK’ün alacağı kararlar doğrultusunda değişebileceği vurgulandı.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi: Eğitimin 5 Ekim’de uzaktan eğitim şeklinde başlayacağını duyurdu. Ancak Tıp Fakültesi, 4. 5. 6. Sınıfların uygulamalı derslerinin yüz yüze yapılacağını, Eğitim Fakültesi 4. Sınıf “Öğretmenlik Uygulaması 1 ve Okul Deneyimi” derslerinin MEB’e bağlı okulların açılması ve MEB ile YÖK Başkanlığının kararı doğrultusunda MEB’e bağlı okullarda yüz yüze, İlahiyat Fakültesinin, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı’nda yapılacak “Arapça Hazırlık Muafiyet Sınavının yüz yüze, Devlet Konservatuvarı, 1. sınıf çalgı uygulama derslerinin (Ana Çalgı I ve Eşlikli Çalma I) yüz yüze olacak şekilde yapılacaklarını duyurdu.
Kırklareli Üniversitesi: Güz dönemi dersleri uzaktan eğitim yöntemiyle yapılacak.
Balıkesir Üniversitesi: Tıp Fakültesi, 4., 5., 6., sınıf ve veterinerlik Fakültesi 5. Sınıf dersleri yüz yüze, geriye kalan lisans, ön lisans ve lisans üstü dersleri ise uzaktan eğitim yoluyla yapılacak.
Yalova Üniversitesi: Üniversite öncelikle 5 Ekim’de ‘Seyreltilmiş Kampüs Modeli' ile öğrencilerin değil, toplam derslerin yüzde 60’ının sınıf ortamında yüz yüze; yine toplam derslerin yüzde 40’ının ise uzaktan eğitim olanakları ile yürütüleceği kararlaştırılmıştı. Ancak söz konusu modele YÖK onay vermedi. Senato bunun üzerine tamamen uzaktan eğitim modelinin uygulanacağını duyurdu.
Sakarya Üniversitesi: Üniversite senatosunun aldığı kararlara göre 5 Ekim itibari ile sağlık alanında yüz yüze uygulama gerektiren (Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimler Fakültesi, Sağlık Hizmetleri MYO) birimler dışındaki tüm birimlerde önlisans, lisans ve lisansüstü programların tamamında uzaktan eğitim modelinin uygulanmasına karar verdiğini duyurdu.
İstanbul’daki üniversiteler
İstanbul Üniversitesi yaptığı açıklama ile Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri ile Devlet Konservatuvarının pratik ve klinik uygulama derslerinin gerekli olan sağlık tedbirleri alınarak yüz yüze imkânlarla yapılmasının haricinde Üniversitedeki tüm akademik birimlerin ön lisans ve lisans programlarındaki ders, uygulama ve sınav faaliyetlerinin dijital imkânlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılacağını duyurdu.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa: Üniversite senatosunun açıkladığı karar göre Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 4, 5 ve 6. sınıf klinik uygulamaları, Veteriner Fakültesi 4 ve 5. sınıf klinik uygulamaları, Sağlık Bilimleri Fakültesi “Ebelik” programı 3 ve 4. sınıf uygulamaları, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi 4. Sınıf “Klinik Uygulama” dersi hariç, Üniversitenin diğer tüm birimlerinde ön lisans ve lisans düzeyinde derslerin, uygulamaların ve sınavların ilan edilen akademik takvim dâhilinde, dijital imkânlarla uzaktan öğretim yöntemleriyle yapılmasına karar verildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi: Karma eğitim modeli ilk olarak duyuruldu. Ancak daha sonra güz dönemi için uzaktan eğitim yapılacağı duyuruldu.
Marmara Üniversitesi: Tıp Fakültesindeki intörn öğrenciler haricinde tüm bölümler için uzaktan eğitim kararı alınmıştır.
Boğaziçi Üniversitesi: YÖK’ün tavsiyesi üzerine uzaktan eğitim yapılacağı duyuruldu. Zorunlu hallerde ise yüz yüze yapılabileceği ifade edildi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: Uzaktan eğitim yapılacağı duyuruldu. Uygulamalı dersler için ise yüz yüze yapılmasına dair üniversitede araştırmaların sürdüğü belirtildi.