Budapeşte'de üniversite özerkliği için eylem

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldıracak düzenlemeler gündemde.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Eylül 2020
  • 21:20

Şimdiye kadar altı kamu kuruluşunun yönetimi hükümet tarafından seçilen özel vakıfların kontrolüne bırakıldı. Sıradaki kurum ise Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi. Geçtiğimiz hafta öğrenciler bu düzenleme karşısında üniversiteyi işgal etmişlerdi, dün ise binlerce kişi Budapeşte'de insan zinciri oluşturdu.

Binlerce kişi insan zinciri oluşturdu

Macaristan'ın milliyetçi başbakanı Viktor Orban'ın himayesindeki yeni bir kurul Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi'nin yönetimine getirdi. Orban destekçileri sanata liberallerin ve solcuların hâkim olduğunu ileri sürerken, üniversiteye atanan yönetim kurulunun yeni başkanı Attila Vidnyanszky ise üniversitede "farklı bir düşünce tarzı" istediğini söyledi ve mevcut sınıfların vatanseverlik ve Hıristiyanlığa biraz vurgu yapılarak muhafaza edileceğini sözlerine ekledi. Hükümet ise üniversitelerin ifade özgürlüğünün kısıtlandığı eleştirilerini reddediyor ve üniversitelerin özelleştirilmesinin onları daha rekabetçi hale getireceğini iddia ediyor.

Hükümetin gerici adımlarına karşı ise binlerce öğrenci ve emekçi direniyor. Geçtiğimiz hafta üniversiteyi işgal eden öğrencilerin talebi, üniversitelerin özerkliğine dokunulmaması ve eğitimde özgürlük. Dün ise (6 Eylül) binlerce kişi Budapeşte sokaklarında idi. Üniversite binasından parlamentoya uzanan insan zincirine binlerce kişi katıldı.

Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi'nin Macar sinemasının bazı büyük isimlerinin eğitim gördüğü yer olduğu ifade ediliyor.

2019 yılında, Budapeşte'deki Orta Avrupa Üniversitesi, Orban tarafından başlatılan yasal bir savaşın ardından artık Budapeşte'de "özgür bir kurum olarak faaliyet gösteremeyeceğini" söyleyerek derslerinin çoğunu Viyana'ya taşımıştı. Temmuz ayında ise Macaristan'ın en önemli haber sitesi olan Index'ten 70'ten fazla gazeteci ve emekçi istifa etmişti.