Sağlık Bakanlığı’nca, YÖK'e gönderilen görüş yazısında, üniversitelerde 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde, teorik derslerin mümkün olduğunca uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi önerildi.
Bunun yanı sıra Bursa Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yayınladığı normalleşme rehberi ve tavsiyeleri doğrultusunda 2020-2021 eğitim yılının güz dönemini uzaktan eğitimle yürütecek.
Bursa Teknik Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, senatoda bazı esaslar çerçevesinde uzaktan eğitim kararı verildiği bildirildi. Öte yandan tüm alınan kararların, “pandemi sürecine bağlı olarak Yüksek Öğretim Kurumunun alacağı kararlara göre değişebileceği” de vurgulandı. Uzaktan eğitim için belirlenen esaslar şöyle açıklandı:
“Ara sınavların klasik sınav, test, proje, ödev vb teknikler ile uzaktan yapılması, yıl sonu final sınav ağırlığının yüzde 70 olarak belirlenerek, diğer sınav ağırlıklarının dersin yürütücü tarafından belirlenmesine,
Yıl sonu sınavlarının dönem sonunda daha geniş bir zamana yayarak ve seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze yapılmasına ve bu sebeple akademik takvimin güncellenmesine,
Sektörel eğitim programının (SEP) devam ettirilmesine, mümkün olan bölümlerde öğrencinin kendi ikamet ettiği şehirde SEP programına dahil olmasına,
Hazırlık Programı kapsamında yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerinin ve dönem içinde yapılan ölçme ve değerlendirmelerin çevrim içi olarak gerçekleştirilmesine,
BTÜ-YDS sınavlarının; 2 cihaz ile zoom uygulamasından kamera ve mikrofonlar açık şekilde çevrimiçi, üniversite laboratuvarlarında gözetmen eşliğinde çevrimiçi ya da yüz yüze, seçenekleri sunularak yapılmasına,
Uzaktan eğitim ile eş zamanlı olarak yapılan derslerin sistem üzerinde kayıt altına alınarak yeniden izlenmesine fırsat verilmesine,
İki yerleşkenin de öğrencilere açık olmasına ve kütüphane, bölüm laboratuvarları, bilgisayar laboratuvarları ve internet altyapısının kontrollü bir şekilde öğrencilere sunulmasına,
Öğrencilerin randevu sistemi ile öğretim üyeleri ve elemanları ile odalarında veya uzaktan (online) görüşebilmelerine ve bu kapsamda, öğretim üyelerinin öğrenci görüşme saatlerini planlayarak ilan etmelerine karar verilmiştir.”
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin de, yeni eğitim ve öğretim yılının işleyişi için bu hafta değerlendirme yapacağı öğrenildi. Bursa Teknik Üniversitesi’nin aksine, özellikle pratiğe, uygulamalı derslere dayalı tıp ve mühendislik bölümleri açısından, ‘uzaktan eğitim’ yönteminin tümüyle tercih edilmeyeceği konuşuluyor.
Ankara Üniversitesi de koronavirüs tedbirleri kapsamında, güz yarıyılında klinik uygulama veya intörn eğitimi içeren programlarda “karma eğitim (hibrit)”, diğer programlarda ise “uzaktan eğitim” yöntemlerinin uygulanmasını kararlaştırdı.
Bu kararlar, AKP şefi T. Erdoğan’ın yeni atadığı Rektör Prof. Dr Necdet Ünüvar’ın sosyal medyada yayımladığı, üniversite senatosunun 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına ilişkin kararları arasında yer alıyor.
Ayrıca, teorik dersler ve teorik ders ile bütünleşen laboratuvar uygulamaları uzaktan öğretim yolu ile çevrimiçi yapılacak. Üniversitenin tıp, diş̧ hekimliği, hemşirelik ve veteriner hekimliği programlarında yürütülen klinik uygulama veya intörn eğitimleri, “pandemiden korunma, fiziki koşullar ve öğrenci sayıları dikkate alınarak seyreltilmiş̧ gruplar ile dönüşümlü olarak” verilecek. Bunların detayları ilgili fakülteler tarafından planlanacak.
Öğretmenlik uygulamalarıyla ilgili “pandemi koşulları ve korunma kuralları dikkate alınarak ilgili kurumlarla işbirliği içinde yürütüleceği” ifade ediliyor.
Yarıyıl ara sınavları için “süreç̧ odaklı olarak dijital ortamda gerçekleştirilecek” denilirken, final ve bütünleme sınavlarıyla ilgili bilgilerin, Kasım ayının son haftasında değerlendirileceği kaydedildi.
Marmara Üniversitesi, 2020-2021 akademik yılı güz döneminde öğretim faaliyetlerini uzaktan (çevrimiçi) gerçekleştirilecek.
Açıklamada, 65 bin öğrencisinin bulunduğunu belirten üniversite toplum sağlığını düşündükleri için uzaktan gerçekleştireceğini belirtti.
Eğitim öğretim faaliyetleri uzaktan öğretim usulü ile sürdürülürken üniversitenin güz döneminde üniversiteye ait yerleşkelerin öğrencilerin erişimine açık olacağı belirtilen açıklamada, "Pandemi şartlarına ve sıkı sosyal mesafe kurallarına uymak suretiyle sınırlı sayıda da olsa öğrencimiz yerleşkelerimizde bulunan sosyal imkanlardan ve açık alanlardan faydalanabileceklerdir. Yerleşkelerimizde bulunan misafirhane ve yurtlar uzaktan öğretim ve pandemi sebebiyle konaklamaya kapalı olacaktır" bilgisi verildi.
Açıklamada, Marmara Üniversitesi'ne kayıtlı yabancı uyruklu veya uluslararası öğrencilerin diğer tüm öğrenciler gibi üniversitenin öğrenci bilgi yönetim sisteminden (ÖBYS) ders kayıtlarını internet üzerinden "online" olarak yapacakları, derslerine uzaktan öğretim sistemi üzerinden çevrimiçi (canlı) olarak katılacakları ifade edildi.