Meslek liselilere “emeğinize sağlık” sadece sözde

Meslek liseliler, salgın önlemlerinden yoksun bir şekilde dezenfektan ve koruyucu madde üretmeye zorlanıyor.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 25 Mart 2020
  • 18:02

Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime ara verildi ve ardından uzaktan eğitim başladı. Ancak kimi meslek liselerinde öğrenciler ve öğretmenler çalışmaya devam ediyor.

Kocasinan’da bulunan Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin ardından meslek liselilerin çalışmaya devam ettiğini Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk “müjde” olarak duyurdu.

Meslek liselerinde bulunan kimya bölümü öğrenci ve öğretmenlerinin günlük 150 tona varan dezenfektan üretimlerinin ardından  Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri’nde (BİLSEM) üretim yapıldığı duyuruldu. BİLSEM “özel yetenekli - üstün zekalı öğrencilerin bireysel yeteneklerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan kurumlardır” diye tanıtılıyor. BİLSEM’de ise sağlık çalışanları için yüz koruyucu siper üretmeye başladıkları açıklandı.

Millli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “Koronavirüs önlemlerine katkı amacıyla temizlik ürünleri, maske, tulum, önlük ve tek kullanımlık çatal bıçak üretimi yapan meslek liselerine Bilim ve Sanat Merkezlerinden destek geldi. BİLSEM'lerde yüz koruyucu siper üretimine başladı. Bu üretim sürecinde yaklaşık 2 saatte 1 yüz koruyucu siper üretilebilecek.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, BİLSEM’in üretime katılmasını sosyal medya hesabından duyurdu ve “emeğinize sağlık çocuklarım” dedi. “Emeğinize sağlık” sözü ise sadece söylemde kalıyor. Binlerce işçi gibi meslek liseliler de koronavirüs salgınına karşı sağlıklı yaşam ve çalışma koşullarından uzak bir şekilde üretime katılıyor.

AKP şeflerinin her yaptığı açıklamada “evde kalın, kendi OHAL'inizi ilan edin”, “ellerinizi sık sık yıkayın” ve “hijyenik ortamlar sağlayın kimseyle temasta bulunmayın” deniliyor. Ancak üretim alanlarında çalışanlar görmezden geliniyor. Meslek liseliler de işçi sınıfının bir parçası olarak çalışmaya ve üretmeye zorlanıyor. Bütün eğitim kurumlarında eğitime ara verildiği söylenmesine rağmen meslek liselilerin ilgili bölümleri ara ve uzaktan eğitim sürecinin dışında bırakıldı.

Meslek liseliler, bir öğrenciden ziyade sıralarının başında sömürülecek ucuz-nitelikli bir iş gücü olarak görülmeye, salgın tehdidine rağmen çalıştırılmaya devam ediliyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul