Meslek liseliler emeklerinin karşılığını alamıyor!

Meslek liselilerin nitelikli emek gücü, ucuza sömürülmüş, ürettiklerinin karşılığı olan milyonlarca lira sermayenin cebine hibe edilmiştir.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 25 Aralık 2021
  • 12:45

Meslek liselerinde öğrenciler adeta bir fabrikada çalışıyormuş gibi çalıştırılıyor. Meslek liselerinde hatta bir fabrikanın ürettiğinden daha fazla ürünler üretilebiliyor ve gelir elde edilebiliyor. Üretilen ürünlerin kazancı ise emek harcayanlara değil yine sermaye devletinin cebine giriyor.

Meslek liselerinin adeta bir fabrika gibi işlediğini ve milyonlarca lira kazanıldığını ise bizzat Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer “Bu yılın ilk on bir ayında meslek liselerimizin üretim geliri 678 milyon liraya ulaştı. Aralık ayıyla birlikte 2021 yılını çok daha büyük bir artış ile kapatmayı hedefliyoruz” sözleri ile açıklıyor.

Mahmut Özer’in kullandığı sözler bir gerçekliğin ifadesidir: Meslek liseleri döner sermaye üreten alanlara dönüşmüş bulunuyor.

Meslek liseliler adeta ucuz emek gücü olarak çalıştırılırken “meslek lisesi öğrencileri bu süreçte bir taraftan uygulama becerilerini artırırken diğer taraftan üretime katkıları ölçüsünde asgari ücret kadar gelir de elde edebiliyor” gibi laflar da, binlerce öğrencinin emeğinin sömürülmesinin gizlenmek istenmesinden başka bir şey değildir.

2021 yılının ilk on bir ayında 678 milyon lira üretim geliri elde edilirken, öğrencilere sadece 42 milyon lira, öğretmenlere ise 102 milyon liralık ödeme gerçekleştiğinin ifade edilmesi, emeklerin milyonlarca liralık karşılığının da gasp edildiğini gözler önüne serdi. Liselilerin gizlenmeye çalışılan emek sömürüsü işte tam da emeklerinin karşılığının bu gasp edilen kısımdır.

Meslek liselilerin emekleri bu açıklıkta gasp edilmişken, “kendilerini geliştirdikleri” ve “ürettiklerinden gelir elde ettikleri” tarzında cafcaflı sözlerin bir karşılığı yoktur. Bunlar yalnızca liselilerin sömürüldüğünün makyajla gizlenmesi çabasının dışa vurumudur.

Meslek liselilerin nitelikli emek gücü, ucuza sömürülmüş, ürettiklerinin karşılığı olan milyonlarca lira sermayenin cebine hibe edilmiştir. Bu “döner sermaye” değil sömürüdür; liseliler hiçbir şey kazanmadıkları gibi emekleri ve gelecekleri, sermaye ve AKP-MHP iktidarı tarafından gasp edilmiştir.