“Eğitim hakkımız için mücadeleyi büyütelim”

MEB’den sınavlara ilişkin yapılan açıklamanın ardından lise öğrencileri sosyal medyada tepkilerini dile getirdi. DLB “Eğitim hakkımız için alanlara çıkmalı, mücadeleyi büyütmeliyiz” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 22 Şubat 2021
  • 09:15

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren lise ve dengi sınavların 1 Mart tarihinden itibaren yapılacağının duyurulmasının ardından sınavların iptal olması için sosyal medyada tepkiler sürüyor.

Lise öğrencileri ve destekçileri eğitimdeki fırsat eşitsizliği, EBA’ya ulaşımda yaşanan sorunlar, uzaktan eğitimin verimsizliği üzerine tepkilerini dile getirdiler.

Pandeminin başlamasından bu yana 1 yıla yakındır eğitim alanında yaşanan kaos, eğitim hakkının hiçe sayılması, turizm için sınav tarihlerinin değiştirilmesi, okula ulaşım vb. sorunlar öğrenciler tarafından sosyal medyada sıklıkla dile getiriliyordu. Son olarak da Twitter’daki tepkilerin ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklama yaparak öğrencilerin “sesini duyduğunu” ileri sürerek, pişkince açıklamalarda bulundu. “Sınavların ertelenmesinin çalışma yükünü arttıracağı” vb. öğrencilere sözüm ona “akıl veren” Eğitim Bakanı, yol açtıkları sorunlara dair tek kelime etmezken, “Kararlarımızda sağlığınız her zaman önceliğimiz” gibi boş söylemler öne sürdü.

Bu açıklama üzerine öğrencilerin tepkisi artarken, Ziya Selçuk’u istifaya çağıran, “2023’te oy vermeyecekleri” yönünde paylaşımlar yapıldı.

DLB: Eğitim hakkımız için alanlara çıkmalı, mücadeleyi büyütmeliyiz

Yaşananlara dair kısa bir açıklama yapan Devrimci Liseliler Birliği (DLB), bunca kaos yaşanırken telafi eğitim yapılmadan düzenlenecek sınavların yeni hak gasplarına, eşitsizliğe, salgının yayılmasına vb. yol açarak eğitimdeki kaosu derinleştireceğine dikkat çekti.

Öğrencilere “Sosyal medya eylemlerinin ötesinde alanlara çıkmalı, sesimizi daha güçlü duyurmalıyız. Eşit, parasız, bilimsel, ulaşılabilir, nitelikli eğitim hakkımız için mücadeleyi büyütmeliyiz” çağrısı yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren sınavlar, telafi eğitim yapılmadan, salgınla ilgili yeterli önlem alınmadan, bilim insanlarının hazırladığı raporlar dikkate alınmadan okulların açılması ve sınavların yapılması yeni bir kaosu doğuracaktır. Bu konuda şeffaf bir açıklama yapılmadan okulların açılması ve sınavların yapılması salgının daha da yayılmasına neden olacaktır. Ayrıca eğitime ulaşımın bu kadar zor olduğu bir dönemde yapılacak sınav ve eğitim eşitsizliği daha da derinleştirecektir.

“Pandemi ile eğitim alanında yaşanan sorunlar daha görünür oldu. Eşit, parasız, anadilde, nitelikli ve ulaşılabilir bir eğitimin temel bir hak olduğunu bilerek daha güçlü mücadele yürütmeliyiz. Sosyal medya eylemlerinin ötesinde alanlara çıkmalı, sesimizi daha güçlü duyurmalıyız. Eşit, parasız, bilimsel, ulaşılabilir, nitelikli eğitim hakkımız için mücadeleyi büyütmeliyiz.”