DLB ve MLB’den çocuk işçilik etkinliği

DLB ve MLB çocuk işçilik gündemiyle Ankara’da gerçekleştirdiği etkinlikle; “Okulda, sokakta, stajda emeğimiz varsa sözümüz de olmalı” dedi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 30 Eylül 2018
  • 21:00

Devrimci Liseliler Birliği (DLB) ve Meslek Liseliler Birliği (MLB), “Okulda, sokakta, stajda emeğimiz varsa sözümüz de olmalı” şiarıyla çocuk işçilik gündemiyle ilgili Ankara’da etkinlik gerçekleştirdi.

Bugün gerçekleştirilen etkinlik, açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasında şunlar dile getirildi: “2018 yılının çocuk işçilikle mücadele yılı olarak belirlendiği günlerde, çocuk işçi sayısının hızla artması ve meslek liseli stajyerlerle birlikte çocuk işçi sayısının 2 milyona ulaşması ne beklenmedik ne de şaşırılması gereken bir durumdur. Çünkü sermaye devleti, çocuk işçiliğin önünü tamamen açmıştır ve göstermelik bir biçimde çocuk işçiliğe karşı mücadele etmektedir. Dönüp baktığımızda çocuk işçiliği ortadan kaldıracak hiçbir yaptırım bulunmamaktadır. Tersine patronlara, çocukları ucuz iş gücü olarak kullanabilmeleri için bir dizi olanak sağlanmıştır.”

Açılış konuşmasının ardından söz, “Dünden bugüne çocuk işçilik” sunumunu ile devam etti. Sunumda, ilkel toplumlardan günümüze çocuk işçiliğin evrimi anlatıldı. 19. yy’de İngiltere’deki çocuk işçilerin kiralanması örnek gösterilerek, çocuk işçilerin ucuz işgücü olarak kullanılmasına dikkat çekildi. Ardından, tartışma kısmına geçildi ve bu arada çocuk işçi ölümleri ve çocuk işçiliğin önünü açan politikalar tartışıldı.

Daha sonra “Meslek liselerinde eğitim ve çıraklık” sunumu gerçekleştirildi. Sunumda eğitim sisteminin genel tablosuna değinilerek, bu sorunlar meslek liselerinin öznel durumları çerçevesinde anlatıldı. Meslek liselerindeki niteliksiz ve paralı eğitim aktarıldıktan sonra, stajda yaşanan sorunlardan bahsedildi ve son olarak çıraklık okullarının ve son dönemde meslek liselerinin arttırılmasındaki asıl hedef teşhir edildi. 15 dakika ara verildikten sonra etkinliğe devam edildi. Ara sonrası sunum üzerine tartışılırken, meslek liseliler stajda yaşadığı sorunlara ilişkin deneyimlerini aktardılar. Meslek liseliler arasında sağlık meslek lisesi öğrencileri yoğunluktaydı ve sağlık meslek liselerindeki genel durum, stajda yaşanan öznel sorunlar üzerine tartışıldı. Son olarak etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara