DGB yaz atölyeleri programını sürdürüyor

Devrimci Gençlik Birliği, İstanbul'da gerçekleştirdiği yaz atölyelerinin Ağustos programında film ve kitap okuma atölyelerinin ikinci oturumlarını gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 23 Ağustos 2022
  • 19:45

Devrimci Gençlik Birliği, yaz atölyesi çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Yaz atölyelerinin Ağustos ayı programında film ve kitap okuma atölyelerinin ikinci oturumları gerçekleştirildi.

Film atölyesi

Film atölyesinin ikinci oturumunda, Nazilerin 1939 yılında Polonya'yı işgal etmesinin ardından Yahudilere karşı yapılan zulmü ve onurlarına sahip çıkmak için savaşan halkın mücadelesini anlatan "Uprising (Ayaklanma)" filmi izlendi. 

Film üzerine yapılan tartışmalarda, Nazi faşizminin halklara yönelik gerçekleştirdiği katliam saldırılarına ve bunun karşısında filmde olduğu gibi mücadele veren kesimlerin olduğuna değinildi. Emperyalist savaşların, ırkçılığın ve Nazi faşizminin güncel örnekleri üzerine tartışmalar yapıldı.

Kitap atölyesi

Kitap atölyesinin Ağustos ayı programının ikinci oturumunda ise Karl Marks'ın "Fransız Üçlemesi" kitabı üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. Atölye Fransız Üçlemesi kitabı üzerine yapılan sunumla başladı. Sunumun ardından 1848 yıllarında başlayan sınıf mücadelelerinden 1871 Paris Komünü'ne uzanan süreç üzerine konuşuldu.

1848 yılında Avrupa'nın dört bir yanında yaşanan ayaklanmalara ve devrimlere değinildi ve bunun Fransa'ya olan yansımalarından bahsedildi. 1848-1849 yılında gerçekleşen devrimlerin zaferi ve yenilgilerine dair tartışmalar gerçekleştirildi. 1850 yılından 1870 yılına kadar iktidarda olan Bonapart rejiminin halkın üzerinde yarattığı ekonomik yıkıma ve baskılara değinildi.

1870 yılında Bonapart'ın yıkılışının ardından, Fransa’nın yaşadığı ekonomik ve siyasi krizlere dair konuşmalar yapıldı. Prusya devletine yenik düşülen savaşın ardından halkın yükselen öfkesinin 1871'de Paris Komünü'ne evrildiğinden bahsedildi. Ardından ise Paris Komünü süreci aktarıldı. Paris Komünü'nün kısa deneyiminde Marks ve Engels'in oynadığı önemli role vurgu yapıldı. Marks ve Engels'in Paris Komünü sürecinde kitlelere yol gösterdiğine değinildi. Verilen örneklerle Marks ve Engels'in salt düşünür değil, düşünen ve savaşan devrimciler oldukları üzerine vurgu yapıldı.  

Paris Komünü'nün etkilerine ve sonuçları üzerine tartışmalar yapıldı. Komün için tarihte ezilenlerin ilk iktidar deneyimi olduğundan bahsedildi. Paris Komünü'nün işçi sınıfının mücadelesine bir deneyim ve birikim bıraktığı üzerine sohbetler edildi. 72 gün süren iktidar döneminde Paris Komünü'nde eksik bırakılan yanlar ve Komünü yenilgiye götüren süreç üzerine konuşuldu. 

Tartışmaların ardından bir sonraki gerçekleştirilecek atölyelere çağrılar yapılarak film ve kitap atölyelerinin ikinci oturumları sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul