Devrimci Gençlik Birliği, İstanbul'da gerçekleştirdiği yaz atölyelerini sürdürüyor. Yaz atölyelerin Ağustos ayı programının ilk oturumlarında film ve kitap atölyeleri gerçekleştirdi.
Film atölyesi
Film atölyesinde 1912 yılında İngiltere'de kadınların oy hakkı için mücadelesini konu alan "Suffragette" (Diren) filmi izlendi. Film üzerine gerçekleştirilen sohbetlerde kadınların insanlık tarihi boyunca cinsel sömürüye, baskıya, şiddete maruz kaldığına ve ikinci cins olarak görüldüğüne değinildi. Filmde kadınların verdiği oy hakkı talebiyle ilerici bir mücadele verildiğinden bahsedildi. Burjuva kadın hareketi olan Süfrajetlere ilişkin sohbetler gerçekleştirildi. Filmden yola çıkılarak kadın hareketinin sınıfsal karakterine dair de tartışmalar yapıldı. Kadınların maruz kaldığı cinsel sömürüyü, baskıyı ve şiddeti kapitalist sistemin derinleştirdiğine değinildi ve yaşanan sorunların çözümünün kapitalist sisteme karşı mücadele yürütmekten geçtiğine vurgu yapıldı.
Yapılan tartışmaların ardından film atölyesinin bir sonraki oturumunda Hitler faşizmine karşı direnişi konu alan “Ayaklanma” filminin izlenmesi kararlaştırıldı.
Kitap atölyesi
Kitap atölyesinin Ağustos ayı programının ilk oturumunda 1789 yılında gerçekleşen Fransız burjuva devrimine ilişkin tartışmalar yapıldı. Atölye öncesinde kaynak kitap olarak A. Soboul'dan “Fransız Devrimi'nin kısa tarihi” adli kitabı belirlendi. Tartışmalara başlarken burjuva devrimler tarihini inceleme amacının yaşadığımız dünyada insanlık tarihinin gelişme evrelerini anlamak ve gelişmelerden dersler çıkarmanın olduğuna değinildi.
İlk olarak kitaba ilişkin kısa bir sunum gerçekleştirildi. Ardından 1789 yılında Fransa'da gerçekleşen burjuva devrimin anlamına, nedenlerine ve sonuçları üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Feodalitenin ve krallık sisteminin gerici bir konumda durarak üretim süreçlerinin gelişimi üzerindeki baskıcı etkisi olduğuna dikkat çekildi. Burjuvazinin ideolojik önderliği altında harekete geçen ezilen halk yığınlarıyla birlikte burjuva devrimin gerçekleştiğine, devrim gerçekleşene kadar burjuvazinin devrimci bir rol oynadığına değinildi. Devrimin gerçekleşmesinin hemen ardından ise burjuvaların mücadeleci halk yığınlarını baskıladığına değinildi. Devrimi hazırlayan koşullar üzerine yapılan tartışmalarda, krallığın halk yığınlarını açlığa ve sefalete sürüklemesine ve burjuvazinin siyasal-ekonomik özgürlüğünü eline alma isteğinde olmasına dikkat çekildi. Klasik Fransız burjuva devriminin özellikle Avrupa'ya olan etkisine ve İnsan Hakları Beyannamesi'ne ilişkin konuşuldu.
Kitap atölyesinin bir sonraki oturumunda ise Karl Marx'dan Fransız Üçlemesi kitabı tartışılacak.
Kızıl Bayrak / İstanbul