İstanbul DGB forum gerçekleştirdi

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği, yeni döneme hazırlık kapsamında forum gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 12 Eylül 2022
  • 08:50

Forumda ilk olarak drama atölyesinin hazırladığı “Barınamamanın 4 hali” isimli tiyatro oyunu sergilendi. Toplumun en yakıcı sorunlarından biri olan barınma sorununu konu alan tiyatro beğeni ile izlendi. 

Tiyatronun ardından foruma geçildi. Forumda ilk olarak yaz dönemi boyunca gerçekleştirilen kitap, film ve drama atölyeleri değerlendirildi. Foruma katılan tartışmalara katılarak düşüncelerini ifade etti. Atölye çalışmalarına katılan bir genç, söz alarak “Yaz döneminde sosyal bir aktiviteye katılmış olurum diye düşünmüştüm ancak tüm atölyeler bundan daha fazlasıydı. Her yanıyla bireye bambaşka bir bakış açısı katan etkinliklerdi. Kolektif olarak neler yapabileceğimizi, sorunlar karşısında çözümsüz olmadığımız gördüm” dedi. Hep birlikte tartışabilmenin, fikir yürütebilmenin, emek vermenin ve üretimler gerçekleştirebilmenin önemi konuşuldu. Drama atölyesinde yazım aşamasından sergilenme aşamasına kadar kolektif bir şekilde hazırlanan iki tiyatro oyunu üzerinden değerlendirmeler yapıldı. Programı devam edecek olan kitap atölyesine dair planlamalar yapıldı.

Atölyelere dair yapılan değerlendirmelerin ardından yeni döneme ve gençliğin sorunlarına ilişkin tartışmalar gerçekleşti. Yaz sürecinde KYK ve özel yurtlara yapılan zamlar ve barınma sorununa ilişkin konuşuldu. Sakarya Üniversitesi’nden bir öğrenci, kaldığı KYK yurdunda yeni dönemde ranza sistemine geçildiğini ve fiyatların yarı yarıya zamlı hale geldiğinden bahsetti. Ayrıca bir diğer sorun alanı olan yemekhane zamlarına ilişkin de tartışmalar gerçekleşti. “Parasız beslenme” talebinin meşruluğu üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Gençlik içerisinde haklar bilinci yaratmanın önemi üzerine duruldu. Forumda yakın zamanda yayınlanan faşist genelge üzerine de konuşuldu. Genelgenin sermaye devletinin en ufak bir hak arayışından ve toplumsal hareketlilikten duyduğu korkunun yansıması olduğundan bahsedildi. Yaşanan tüm sorunlar karşısında birlik olabilmenin önemi üzerine durularak üniversite meclislerine çağrı yapıldı.

Forumda ayrıca 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde üniversitelerde neler yapılabileceği üzerine tartışmalar gerçekleşti.

Son olarak 16 Ekim’de İşçi Emekçi Birliği’nin gerçekleştireceği mitinge çağrı yapılarak forum sonlandırıldı. 

Kızıl Bayrak / İstanbul