DGB’nin yaz atölyeleri sürüyor

Devrimci Gençlik Birliği yaz atölyeleri gerçekleştiriyor. İstanbul’da gerçekleştirilen yaz çalışmasında film ve kitap okuma atölyesi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 25 Temmuz 2022
  • 19:45

İstanbul Devrimci Gençlik Birliği, yaz çalışması kapsamında başlattığı atölyeleri sürdürüyor. Bu hafta film ve kitap atölyelerinin ikinci oturumu gerçekleştirildi.

Film atölyesi

Cumartesi günü gerçekleştirilen film atölyesinin ikinci oturumunda Theo Angelopoulos'un 1998 yapımı "Sonsuzluk ve bir gün" adlı filmi izlendi.

Ölümcül bir hastalığa yakalanan ünlü bir edebiyat yazarının son gününü konu alan filmde bireyin iç sorgulamasının yanında mülteci sorunu da işleniyor. Filmin izlenmesinin ardından yapılan tartışmalarda öncelikle Angelopoulos'un yaşamı, dünya görüşü ve filmlerine dair kısa bir sohbet gerçekleştirildi. Ardından filme dair tartışmalar gerçekleşti.

Filmde küçük bir çocuğun yaşadığı topraklardan tehlikeli bir yol kullanarak göç etmek zorunda bırakılmasından yola çıkılarak milyonlarca insanın mülteciliğe sürüklenmesine ilişkin konuşuldu. Bir üniversiteli güncel veriler ile akıbeti bilinmeyen ya da kaçırılan mülteci çocuk sorununa değindi. Filmde yer alan sahnelere dair herkes yorumlarını paylaştı.

Kitap atölyesi

Pazar günü gerçekleştirilen Kitap atölyesinin ikinci oturumunda Christopher Hill'in “1640 İngiliz Devrimi” adlı kitabı tartışıldı. Öncelikle kitaba dair bir sunum gerçekleştirildi. Sanayideki üretim ilişkilerinin olgunlaşmasıyla birlikte 1640 ve 1660 yılları arasında gerçekleşen İngiliz burjuva devrimi süreci aktarıldı.

Ardından tartışmalara geçildi. Burjuvaların tarihteki ilerici rolü ve iktidarı elde etmelerinin ardından nasıl bir gerici konuma düştükleri konuşuldu. İngiliz burjuva devriminden yola çıkarak devletin yönetme biçimlerine ve din-devlet ilişkisine değinildi. İngiliz burjuva devrimi döneminde ortaya çıkan “Düzleyiciler” ve “Kazıcılar” gibi dönemin topluluklarına ilişkin konuşuldu. Bunların o dönemin en ileri ancak maddi zemini en zayıf topluluklar olduğuna değinildi.

Burjuva devrimlerine dair yapılan tartışmaların ardından güncel sorunlara ve tarihte gerçekleşen devrim süreçlerine ilişkin tartışmalar gerçekleştirildi. Kitap sunumunun ardından sorulan sorulardan yola çıkılarak “devrimlerin mantığı” üzerine sohbet edildi. Bu kapsamda değerlendirmelerde bulunurken her ülkenin kendi iç dinamiklerinin ve bulunduğu tarihsel evrenin göz önüne alınarak değerlendirmeler bulunulmasının önemi üzerine konuşuldu. SSCB deneyimi, Küba ve Çin devrimlerine dair sohbetler gerçekleştirildi.

Bir sonraki kitap atölyesinin tartışma başlığı Fransız burjuva devrimi olacak. Bu kapsamda okunacak üçüncü kitap A. Soboul'dan “Fransız Devriminin Kısa Tarihi” adlı kitabı olacak.

Kızıl Bayrak / İstanbul