Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden hakları için yürüyüş

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri haklarına sahip çıkmak için yürüyüş yaptı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 24 Aralık 2021
  • 20:15

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri barınma, nitelikli ve ucuz yemek hakkına sahip çıkmak, yatılı öğrenciler üzerindeki baskıların kalkması, kütüphaneye erişimin 24 saat olması ve gerekli önlemlerin alınarak tüm öğrencilerin yüz yüze eğitim görebilmesi için kayyım rektör icraatlarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

“Okula kamera, yurda turnike, öğrenciye soruşturma ve hapis, akademisyene işten çıkartma!”

Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs meydanında buluşan öğrenciler, yürüyüşlerine üniversite yurtlarından başlayarak Yabancı Diller Yüksekokulu ve yemekhane önünde devam etti. Kütüphane önüne çağrı yapan öğrenciler şu şekilde çağrı yaptı:

"Kütüphanemizin kullanım saatlerini keyfi kararlarla değiştirilmesi, plansız bir biçimde hibrit eğitime geçilip üstüne çalışma alanlarımızın kısıtlanması ve okuldaki birçok kayyum icraatine karşı yürüyoruz, sen de gel!”

"Barınma haktır, yatılı öğrenciler üzerindeki baskılar kaldırılmalıdır!"

Yapılan açıklamada okulun bulunduğu Hisarüstü Mahallesi'nin yüzde 290 kira artışıyla kira zamlarının başını çektiğinin altını çizilerek, en temel insan haklarından biri olan barınma hakkına dahi ulaşamadıkları belirtildi.

Öğrenciler, üniversitedeki yurt kapasitesinin yıllardır yetersiz olduğunu ve bu sene birçok öğrenciye yurt çıkmadığını da ifade etti. Okul bütçesinin gerçekçi korona önlemleri almak veya yurt kapasitesini arttırmak, öğrencilere insanca yaşanır bir ortam sunmak yerine yurtlara turnike takmaya harcanması, öğrencilerin giriş çıkış saatlerinin denetlenmesi ve öğrencilerin darp edilmesiyle gündeme gelen özel güvenlik görevlilerine yenilerinin eklenmesi için kullanılması da eleştirildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

 “Üniversitenin kaynakları kayyum kadronun keyfine göre değil, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir! Yurt kapasitelerinin artırılmasını, yurtlarda insanca yaşama şartları istiyoruz! Kamera değil, yurt istiyoruz! Turnike değil, temiz yurt istiyoruz! Turnike değil, bakımlı yurt istiyoruz! Hapishane değil, özgür yurt istiyoruz!”

“Yemekhaneye yapılacak hiçbir zammı kabul etmiyoruz!”

Açıklamada beslenme sorununa dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

"Şimdiden belirtiyoruz: bizler müşteri değil, öğrenciyiz! Yemekhaneye yapılacak hiçbir zammı kabul etmiyoruz! Göstermelik korona önlemi plastik panellere harcanan para öğrenciler için harcansın!"

Kütüphane önünde taleplerine sıralamaya devem eden öğrenciler, kütüphane kapasitesinin ve çalışma alanlarının yıllardır ihtiyaçlarını karşılayamadığını söylerken saatlerin kayyumun keyfine göre değiştirilmesini de eleştirdi. Pandemi öncesi 24 saat açık olan kütüphanenin 00.00’a kadar açık tutulduğunu belirten öğrenciler, kalabalık yurtlarda kalan veya evinde uygun alana sahip olmayan öğrencilerin, plansız bir biçimde hibrit eğitime geçilmesiyle birlikte derslerine girecek veya ders çalışacak yer bulamamasına dikkat çekti.

Öğrenciler eğitim hakkının ulaşılabilirliğini engelleyen bu uygulamaya karşı çıkarak kütüphanenin 24 saat açık olmasını ve çalışma alanlarının artırılmasını talep etti.

“Berke ve Perit'in eğitim hakkı 80 gündür gasp ediliyor”

Saray rejiminin şefinin hedef göstermesiyle tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Berke ve Perit’in 80 gündür özgürlüklerinin ve eğitim haklarının gasp edildiğini söyleyerek arkadaşlarının yanında olduklarını vurgulayan öğrenciler “Üniversitemizi savunmaya ve kayyumlara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz!” diyerek yürüyüşlerini sonlandırdı.