“Seçilmiş dekanlar görevlerine iade edilsin”

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, YÖK kararıyla 3 fakülte dekanının görevden alınmasıyla ilgili yaptıkları açıklamada “Seçilmiş dekanların görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ocak 2022
  • 18:17

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, 3 fakülte dekanının görevden alınmasıyla ilgili eylem gerçekleştirdi. YÖK kararı ile Fen Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanı Prof. Dr. R. Metin Ercan ve Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt görevden alınması akademisyenler tarafından fakülte önlerinde protesto edildi.

Kuzey Kampüste Eğitim Fakültesi önünde saat 11.30’da toplanan Eğitim Fakültesi'nde görevli akademisyenler, yaptıkları açıklamada oy çokluğu ile seçilmiş dekanları Prof. Dr. Yasemin Bayyurt’un başarıyla yürüttüğü görevine iade edilmesini talep ettiler. 1 Ocak 2021 tarihinden beri üniversiteye yapılan saldırıların telafisi güç zararlara neden olduğunu belirten akademisyenler, açıklamalarının ardından Güney Kampüste diğer dekanları görevden alınan diğer iki fakültenin akademisyenlerinin yapacakları açıklamaya katılmak için Güney Kampüse yürüdü.

Aynı saatte Fen-Edebiyat Fakültesi akademisyenleri de Güney Kampüsteki Fen-Edebiyat Fakültesi önünde, oy çokluğu ile seçilmiş fakülte dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten’in görevden alınmasının 1 Ocak 2021’den beri üniversitelerine yapılan müdahalenin devamı niteliğinde olduğunu, kabul edilemez bulduklarını ifade ettikleri bir açıklama yaptılar. Akademisyenler, açıklamalarının ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki (İİBF) meslektaşlarının açıklamasına katılmak üzere İİBF binasının önüne yürüdüler.

Diğer fakültelerden akademisyenlerin de katılımı ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenleri de saat 12.00’de kendi fakülte binalarının önünde seçilmiş dekanları Prof.Dr. Metin Ercan’ın görevden alınmasına dair açıklamalarını yaptı. Akademisyenler, dekanlarının görevden alınarak fakültelerinin bu şekilde yıpratılmasını, hukuksuz ve usule aykırı uygulamalarla eğitim ve araştırma ortamının sekteye uğratılmasını, öğrencileri ve ülke adına kabul etmediklerini belirttiler ve Prof. Dr. Metin Ercan’ın ivedilikle görevine iade edilmesini talep ettiler.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri üç fakültenin önünde yapılan açıklamaların ardından Güney Meydan’da haftanın her iş günü saat 12.15’te gerçekleştirdikleri akademisyen nöbetlerini tuttular.