Açık öğretim liseliler platformda buluşuyor

Açık Öğretim Lise Öğrenci Platformu’nu oluşturan öğrenci Kızıl Bayrak’a konuştu: “Tüm AÖL öğrencisi arkadaşlarımızı platformumuza katılmaya davet ediyoruz.”

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 14 Eylül 2020
  • 22:51

Sosyal medya üzerinden Açık Öğretim Lise Öğrenci Platformu (AÖL ÖĞRENCİ PLATFORMU) adı ile bir sayfa oluşturarak açık öğretim öğrencilerinin yaşadıkları sorunları gündeme getiren öğrenci ile konuştuk.

 

-Merhaba, açık lise öğrencisisin, açık liselerde de pandemi sürecinde birçok mağduriyet yaşandı. Siz de uzun yıllardan beri uzaktan eğitim görüyorsunuz ve bunu deneyimliyorsunuz. Bizlere açık öğretimde verilen eğitimden ve bu süreçte yaşadığınız sorunlardan bahsedebilir misiniz?

Öncelikle sosyal medya da kurduğumuz Açık Öğretim Lise Öğrenci Platformu'nu bizlere anlatma fırsatı tanıdığı için Kızıl Bayrak gazetesine teşekkür ederim.

Aslında pandemi sürecinde değil, sürekli olarak açık lisede insanlar mağdur ediliyor ve hak gasplarına maruz kalıyor. Ama pandemi sürecinde bunu daha keskin bir şekilde hissettik. Örnek vermek gerekirse, Mart ayında yapılacak sınavlar bu süreçte yapılmadı ve Temmuz ayında yapılacağına dair de hiçbir açıklama yapılmadı. Temmuz ayına kadar açık öğretim öğrencileri adeta unutuldu. Binlerce öğrencinin üniversiteye gitmek gibi bir hayali ve umudu var ama MEB hiçbir açıklama yapma gereği duymadı.

Örgün öğretimde yaşandığı gibi açık öğretimde de birçok sorunla boğuşuyoruz. Öncelikle açık öğretim öğrencileri birçok durumda adeta dışlanıyor. Eğitime dair karar alma mekanizmalarında tabii ki bizlerin sözü hiç önemsenmiyor. Tüm bunların dışında bizlerin belli bir toplanma, yani bir araya gelme alanları yok. Arkadaşlarımızla birlikte bir araya gelebileceğimiz, problemlerimizi tartışabileceğimiz ve çözüm arayabileceğimiz zeminleri oluşturamıyoruz. Dolayısıyla MEB, bu hak gasplarını gayet rahat bir şekilde hayata geçirebiliyor. Açık öğretimde verilen eğitime dair pek çok kişinin fikri var sanırım. Aslında öğrenciler kendi hallerine bırakılıyor. Ortada eğitim falan söz konusu değil anlayacağınız. Artık açık öğretim lise öğrencileri olarak bu gidişata bir son vermek, dur demek istiyoruz. Tüm bu durumlardan kaynaklı sosyal medyada sesimizi duyurmak istedik.

 

-İnsanlar neden açık öğretimi tercih ediyor?

Öncelikle bunun çok temel bir nedeni var. Bugün özel okula gidemeyen milyonlarca işçi-emekçi çocuğu var ve ciddi ekonomik sıkıntılardan dolayı insanlar örgün öğretim alamıyor. Mevcut düzende bu hak onlara tanınmıyor ne yazık ki. Bunun için birçok öğrenci açık öğretimi tercih ediyor. Dolayısıyla açık öğretimi tercih eden büyük bir kitle oluşmuş durumda. Bunların sayısı ise gün geçtikçe artıyor.

Durum bu iken MEB, açık lise öğrencilerinin eğitimlerini tamamlamak için geldiğini unutuyor ve her sınav döneminde öğrencilerden daha fazla para talep ediyor. Eğitimin ticarileştirilmesi tabii ki kabul edilemez bir şeydir. Fakat aldıkları paranın gerçekten karşılığını da vermiyorlar. Geçen sınav döneminde 35 TL olan açık öğretim sınav kayıt ücretleri bu dönemde 50 TL'ye yükseltildi. Hiçbir şekilde bir düzen, bir disiplin görülmüyor açık lisede. MEB, g eçtiğimiz dönemlerde, her dönem ve her yıl ek sınav olacağını duyururdu. Fakat bu sene pandemi bahanesi ile bir açıklama yapmaya bile tenezzül etmediler. Çünkü ek sınavlar onların sermayelerinde belli başlı bir takım maddi kaynakların azalması demek oluyor. Bu noktada MEB, kendi sermayesini de korumak için pandemi sürecini bahane ederek hiçbir açıklama yapmıyor. Bu noktada AÖL Öğrenci Platformu olarak, açık öğretim lisesinde okuyan arkadaşlarımız ile bir araya gelip bu hak gasplarına karşı, bu soyguncu anlayışa karşı, bilimsel olmayan eğitim sistemine karşı mücadele etmeyi planladık.

 

-Yaşadığınız birçok sorundan söz ettiniz. Açık Öğretim Lise Öğrenci Platformu olarak neler yapmayı planlıyorsunuz?

Öncelikle, bir Twitter sayfası ve Whatsapp grubu oluşturduk. Platformumuzun amacı kısa vadede arkadaşlarımızla bir araya gelebilmek, sorunlarımızı konuşmak ve dayanışma içinde olmak. Uzun vadede ise MEB'in yaptığı bu hak gasplarına karşı belli başlı mücadele yöntemleri geliştirmek. Tabii ki şu anda ben tek başıma bunun kararını veremem, kararları hep birlikte alacağız. Aslında neler yapacağımızı süreç bize gösterecek.

Bir de açık lisede şöyle bir problem var. Yaş grubu, mekanı vb. belli olmadığı için AÖL öğrencisi arkadaşlarımıza ulaşamıyoruz. Aslında her ne kadar bu bir öğrenci problemi olarak gözükse de özünde sınıfsal bir sorundur. Çünkü açık öğretim okuyan birçok öğrenci, işçi ve açık lise okurken çalışmak zorunda kalan insanlar. Daha doğrusu çalışmak zorunda kaldığı için liseyi bırakıp açık öğretim lisesini tercih etmek mecburiyetinde kalan insanlar.

Temel olarak sınıflı ve sömürüye dayalı bir düzende yaşadığımız sürece bu sorunlar da katlanarak devam edecek. Ama bu demek değil ki biz başlattığımız mücadeleden vazgeçeceğiz. Tabii ki bu soygunculara karşı mücadele edip açık lise öğrencisi arkadaşlarımızla dayanışmayı büyüteceğiz.

Son olarak, tüm AÖL öğrencisi arkadaşlarımızı platformumuza katılmaya davet ediyoruz.