Açık Öğretim Lise Öğrenci Platformu, Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde “Açık öğretimde yaşanan hak gaspları son bulsun!” şiarıyla basın açıklaması düzenledi. Pandemi sürecinde yaşadıkları sorunların arttığını belirten AÖL öğrencileri, bakanlığın çözüm bir yana çözümsüzlük ve umutsuzluk yaydığını belirtti. Açıklamada, patron olan eğitim bakanının ise öğrencileri değil sahibi olduğu Maya Okulları'nın yapacağı kârı düşündüğü vurgulandı.
Halihazırda örgün eğitimde fırsat eşitsizliği ve hak kayıpları yaşanıyorken, bu tablonun açık öğretime olan yansımaları aktarıldı. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:
“Kayıt ücretleri 35 TL'den 50 TL’ye yükseltildi. 5-6 Aralık tarihlerinde yapılması gereken 1. Dönem sınavları pandemi nedeniyle ertelendi ve halen daha MEB bu ertelemeye dair açık lise öğrencilerini bilgilendirme tenezzülünde bulunmadı. Açık lise öğrencileri bu noktada çözümsüz bırakıldığı için üniversite sınavlarında ümitsizliğe kapılmıştır.”
Öğrencilerin zorunlu olarak örgün eğitimden uzaklaştığını ve bu yüzden açık öğretime yazıldıklarını belirten platform sözcüsü, bakanlığın sorumluluktan kaçtığını ifade etti. Ayrıca bu zamana kadar açık öğretim öğrencilerinin “dağınık” olduğu ve haklarını savunmak için platform çatısı altında bir araya geldikleri belirtildi.
Basın açıklamasında platformun amacı ve talepleri de şu şekilde sıralandı:
“Bizler, öğrencileri müşteri olarak gören anlayışa karşı bir araya geldik.
Bizler, doğal bir hakkımız olarak aldığımız eğitimde söz sahibi olabilmek için bir araya geldik.
Bizler, MEB’in yarattığı hak gasplarına, gerici, anti bilimsel ve paralı eğitim politikalarına karşı bir araya geldik.
Ve hakkımız olanı alana kadar, taleplerimiz karşılanana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz!
- Üniversiteye geçici kayıt yaptıran açık lise öğrencilerine verilen 35 kredi, 5-6 Aralık’ta pandemi nedeniyle yapılmamış olan sınavlar için her öğrenciye sağlanmalı.
- Koronavirüs koşullarında binlerce öğrencinin yan yana gelmesi toplum sağlığını tehlikeye atmaktır. 2. Dönem sınavları online ortamda yapılmalı.
- Bilgisayar, internet vb. imkânı olmayan öğrencilerin teknik ekipman ihtiyaçları karşılanmalı.
- Bizler müşteri değil öğrenciyiz. Kayıt ve sınav ücretleri kaldırılsın!
- Derhal sürece dair detaylı bir açıklama yapılmalı.
- Söz, yetki, karar alma mekanizmalarına öğrenciler de dahil edilmelidir!”
Kızıl Bayrak / İstanbul