Sınavlarınız can alıyor… Liseliler birliğe, hesap sormaya!

Melek ve Ömer’in hesabını sormak için, yaşam ve eğitim hakkımıza sahip çıkmak için tek yol örgütlenmektir! Kokuşmuş ve insan yaşamına kıyan kapitalist düzene karşı mücadeleyi büyütmektir. Bir kez daha haykırıyoruz “liseliler birliğe, hesap sormaya!”

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 30 Haziran 2020
  • 12:03

İntihar değil cinayet!

Ömer Genç ve Melek Kurtuluş. Kapitalist eğitim sistemi iki sıra arkadaşımızı daha aramızdan aldı. Haberler “intihar” dedi onların ölümü için. Ancak biliyoruz ki, onları kendi canlarına kıyma süreçlerinin gerisinde açık bir olgu yer alıyor: Geleceksizlik kaygısı! Geleceksizlik kaygısını tetikleyen çarpık eğitim ve sınav sistemi. Bu nedenle onların ölümü intihar değil sistem tarafından işlenmiş açık bir cinayettir.

AKP iktidarının salgına rağmen sınav yapmaktaki ısrarı, bizlerin hayatına ne kadar değer verdiklerinin açık bir göstergesidir. Eşit olmayan koşullarda yapılan sınavlar ise bizleri sadece eğitim sürecinden değil hayattan da elemeye yol açmaktadır. Ömer ve Melek örneğinde olduğu gibi. Onlar sınav nedeniyle öldürülen ilk arkadaşlarımız değildi, çarpık ve kokuşmuş eğitim sistemi hüküm sürdükçe sonuncu da olmayacaklar.

Liselilerin sistemle olan sınavı devam ediyor!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın iki oturumu da tamamlandı. Sınava 2 milyon 433 bin 219 kişi başvurdu. YKS geçti fakat liselilerin sistemle olan sınavı devam ediyor.

Salgın koşullarında, sosyal medya üzerinden yansıyan kitlesel itirazlara rağmen AKP iktidarı sınavları yapmayı tercih etti. AKP iktidarının şefi ise bir mizansene imza atarak YKS öncesi gençlerle buluşma gerçekleştirdi. Önden belirlenmiş sorular ve cevaplar ile bir trajedi izledik hep birlikte. Trajedi diyoruz zira, bizler şifre skandallarında tam bir komedinin içine düşmüştük, şimdi yaşananlar ise birer trajediden öteye geçmiyor.

Bizler açısından tek sorun sınavların pandemi koşullarında gerçekleştirilmesi değil. Pandemi eğitim sisteminin çöküşünü hızlandıran ve bunun karşısında liselilerin öfkesini arttıran bir etken oldu. Kapitalizmin ve AKP iktidarının ne denli çürümüş olduğuna bir başka cepheden ayna tuttu. Liseliler olarak önümüzde tek bir seçenek olduğunu salgın günlerinde daha açık bir şekilde gördük: Ya canımıza okuyan bu sistemi değiştireceğiz, ya değiştireceğiz.

Melek ve Ömer’in hesabını sormak için, yaşam ve eğitim hakkımıza sahip çıkmak için tek yol örgütlenmektir! Kokuşmuş ve insan yaşamına kıyan kapitalist düzene karşı mücadeleyi büyütmektir. Bir kez daha haykırıyoruz “liseliler birliğe, hesap sormaya!”

Devrimci Liseliler Birliği