Vaud kantonunda kamu emekçileri grevi

İsviçre’de kamu emekçileri, kamu hizmeti ve kamu dışı sektör maaşlarının artırılması talebiyle Vaud’da eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Ocak 2023
  • 15:30

İsviçre’nin Fransız bölgesinde kantonlar arası kamu alanında en az zammı veren Vaud’da (Vo) 23 Ocak’ta bir günlük grev ve eylem gerçekleştirildi.

Bir süredir TİS sürecinde seslerini eğitim bakanlığına duyurabilmek ve yapılmak istenilen zamma karşı tepkilerini duyurabilmek için çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyen Devlet Memurları Dernekleri Federasyonu ve Vaudois Parapublic (FSF), Kamu Hizmetleri Birliği (SSP), Dayanışma-Birlik-Demokrasi (SUD) sendikaları, 23 Ocak Pazartesi gününe bir günlük grev ve Lozan’da da bir yürüyüş yapma çağrısı yaptılar.

23 Ocak öncesinde sendikalara üye olan kamu alanlarında çağrı bildiri dağıtımı ve bilgilendirme yapıldı. Fakat greve katılım, kimi sektörlerde genişken, kimi sektörlerde de çok daha zayıf oldu. Özellikle eğitim alanındaki öğretmenlerin katılımı kitlenin çoğunluğunu oluşturuyordu. Yine bu sektörde, kimi okullarda ciddi bir katılım sergilenirken kimi okullarda da grev sadece birkaç öğretmenin inisiyatifine kaldı.

Yürüyüş başlangıç noktası olan St-François’da buluşuldu. Çağrı’nın 17.30’a yapıldığı yürüyüşte, 3 sendikanın söz almasıyla eylem başladı. Konuşmalarda özellikle yapılan zammın hayat koşullarının pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını, onurlu bir yaşam için doğru düzgün bir zam talep ettiklerini, fakat belediye başkanı Dirtli’nin “Ne kadar eylem de yapsanız yine de müzakere olmayacak” dediği belirtildi.

Sonrasında SUD gençliği sözü alarak, hayat pahalılığından kaynaklı, eğitimin kendileri için giderek zorlaştığını ve yoksullaştıklarını, bu yüzden kendilerinin de bir ücret talep ettiklerini ve bu konuda da Vo kantonunun 5 milyar Frank gibi bir sermayeleri olduğunun altını çizdiler.

Konuşmaların ardından yürüyüş St-François’dan başlayarak, şehrin üstlerinde bulunan Belediye Meclisi’ne kadar yapıldı. Kortejin başında “Tam endeksleme” yazılı ortak pankart taşındı. Kitle yürüyüş boyunca coşkuyla sloganlar atıp, hazırlanan şarkıları söyledi. Belediye Meclisi çalışanlarının aymazlığı teşhir edilerek, birçok kez yuhalandı. Talepler konusunda İsviçre İstatistik Kurumunun enflasyonu %3’e belirlediğini, fakat bunun da yeterli olmadığı için en az %5 talep ettikleri ifade edildi.

Şu an kanton yetkilileri %1.4 oranında zam ve bir kereye mahsus ve o da farklı sektörlere 1 ve 10 puan vererek, puan oranına göre bir aya mahsus en fazla %0.8 vermeyi planlıyorlar.

Eksi 2 derece gibi soğuk bir hava olmasına rağmen, sendikalar katılımın yaklaşık 4 bin civarında olduğunu açıkladılar. Eyleme birçok sektörden katılan eylemciler çalıştıkları kurumları temsilen pankartlar açtı ve sendikalar da kendi flamalarını taşıdı. İsviçreli yerli güçler olarak sadece Dayanışma (Solidarité) sol örgütün flamaları göze çarparken, Türkiyeli örgütler olarak bir tek İşçilerin Birliği – Hakların Kardeşliği (Bir-Kar) katılım gösterdi.

Vo kantonunun hemen hemen her yerinden katılım sağlanan eylem, 31 Ocak Pazartesi günü tekrar bir günlük grev ve yürüyüş çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Lozan