Vaud kantonunda 9 Şubat’ta 4. grev ve akşam yürüyüşünü düzenledi. Eylem, hayat pahalılığı karşısında belediye tarafından verilen düşük zam oranına karşı yapıldı. Belediyenin verdiği teklifin enflasyon oranında yaşanan artışı bile karşılamadığı için, kamu sektörü ve devlet tarafından sübvansiyon alan sektörler sendikalar aracılığıyla, ücretleri enflasyon oranına endeksleme talebiyle grev yapıldı.
Son iki sene %4,6’ya ve geçen seneki enflasyonun %3’e yükselmesiyle, Devlet Memurları Dernekleri Federasyonu ve Vaudois Parapublic (FSF), Kamu Hizmetleri Birliği (SSP), Dayanışma-Birlik-Demokrasi (SUD) sendikaları, sadece enflasyon oranının karşılanması ve ücretlerde kayıp olmaması için %5 zam talep ediyor.
Genel olarak sağ yönelimli olan Belediye Meclisi vergideki gelirlerin 250 milyon frangını sermayeye aktarmayı planladığını beyan ediyor. Son 10 yılda da sermayedarlara yapılan vergi indirimi 3 milyar frangı bulmakta. Üstelik Belediye yönetimi, 75 bin çalışan arasında sadece 25 bin kişiye bir kereliğine mahsus %0,8 oranında bir “hayat pahalılığı” primi verip, emekçiler arasında bölünmeye yol açma ve kandırmaya yeltendi.
Sağlık sektöründe %1,4’lük bir zamla toplamında 104 milyon franklık bir meblağ ödenmiş oluyor. Bu tutar %3 oranında olması koşulunda 223 milyon franga tekabül ettiği için sağlık alanındaki emekçilerin kaybı 119 milyon frank olmuş oluyor. Öğretim sektöründe de yapılan hesaplara göre %5 oranında bir zamla belediye kasalarından 27 milyon frank çıkması gerektiği vurgulanıyor. Fakat belediye kasalarında 5 milyar franklık bir para bulunduğu da belirtiliyor.
İsviçre’nin 2. en büyük hastanesi CHUV’de çalışanlar öğlen vakti toplanarak sorunlarından bahsetti. Hastane ortamında çalışanlar özellikle tuvalet sorununu dile getirdiler. Çalışanlar, bazı ünitelerde tuvalete gitme hakkının çiğnendiğini, saat tutulduğunu, denetlendiklerini, sonrasında da sorulara ve suçlamalara maruz kaldıklarını aktardılar. Ücretleri enflasyon oranına endeksleme taleplerine karşın, yönetim tarafından hastanenin 25-30 milyon arasında bir açığı olduğu, bu yüzden de daha fazla artış yapılamayacağı ifade edilmekte olduğu aktarıldı. Bu konuda sendikalar, CHUV’ün belediye tarafından yeterince desteklenmediğini, sürekli kemer sıkma politikasına maruz kaldığını ve bunun da çalışanların ve sağlık sektörünün iyiliği ve geleceği için bir an önce son bulması gerektiğini beyan etti.
Akşam yürüyüşü
Eylem Saint-François Meydanı’nda saat 17.30 itibariyle başladı ve ilk olarak sendikalar adına konuşma geçekleştirildi. Genel olarak kamu alanındaki mücadele süreci üzerine gerçekleştirilen konuşmalarda, SUD sendikasının da Türkiye’deki depremzedeler için Türkiye’de bulunan sendikalar ve kurumların aracılığıyla maddi destek sunulması çağrısını yaptı. Ayrıca İsviçre devletine deprem mağdurları için oturum başvurularının kabul edilmesi çağrısı yapıldı.
Yürüyüş saat 18’de başlayarak, Bel-Air köprüsünden, Riponne Meydanı’ndan ve oradan da Belediye Meclisi’ne, Şatoya yapıldı. 10 bin kişinin katıldığı eylemde büyük coşku hakimdi. Kortejin başında “Tam endeksleme” yazılı ortak pankart ile kortej boyu birçok döviz ve farklı sektörlerin pankartları taşındı. Eylem boyunca “Grev grev grev ve endeksleme, budur çözüm!”, “Grev grev grev ve eylem budur çözüm!”, “Bir tek çözüm endeksleme”, “Belediye Meclisi, yeterince konuştunuz, hesap doğru değil!” sloganları atılıp, Belediye Meclisi’ni teşhir eden bir şarkı söylendi.
Eylem, 23 Şubat’ta Belediye Meclisiyle yapılacak görüşme hatırlatılarak, anlaşma sağlanmaması durumunda 1 Mart’ta tekrar grev ve eylem yapılacağı duyurusuyla son buldu.
Kızıl Bayrak / Lozan