İsviçre’de inşaat işçileri eylemde

İsviçre’nin Fransız bölgelerinde inşaat işçileri eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Kasım 2022
  • 08:00

İsviçre’deki inşaat işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerin yükseltilmesi ve İsviçre Müteahhitler Derneği’nin (SSE) Ulusal Sözleşmeyi (TİS) değiştirilmek istenmesine karşı, SİT (Meslekler Arası İşçi Sendikası), Syna (İsviçre Meslekler Arası Birliği) ve Unia sendikalarının öncülüğünde eylemler sürüyor.

17 Ekim günü SSE karşı tepkilerini sokağa taşıyan inşaat işçileri, Tiçino kantonunun Bellinzona kentinde programlanan eylem ve grevlerini başlatmıştı. Devamında 29 Ekim’de Vale kantonunun inşaat işçileri eylem gerçekleştirmişti. Bir sonraki eylemler de Basel kentinde 1 Kasım günü İsviçre’nin Kuzey-Batı bölgesinin inşaat işçileri tarafından yapıldı. 

Eylem programında bir sonraki tarih 7-8 Kasım günlerinde İsviçre’nin tüm Fransız kantonlarında yapılacak grev ve eylemler vardı. 7 Kasım günü, Nöşatel kantonunda La Şo-de-Fon, Jüra kantonunda Delemont, Friburg kantonunda Friburg, Cenevre kantonunda Cenevre ve Vo kantonunda Lozan kentlerinde 7 bin inşaat işçisi, öfkelerini sokağa döktü. Grevlerin ilk gününde bulundukları kantonlarda greve girip yürüyüşler düzenleyen inşaat işçileri, 8 Kasım’da Lozan şehrinde buluşup, canlı bir yürüyüşle kentin sokaklarında seslerini duyurdular. 

Geçtiğimiz ekim ayında iş makinesinin düşmesi sonucu hayatını kaybeden vinç operatörünün anısına kısa bir mola verildi. Besier Köprüsü üzerinde yapılan molada, Unia Sendikası'nın inşaat sektörü sorumlusu Nico Lutz, kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Lutz şunları dedi:

“Duvarcılar köprüleri, evleri ve tünelleri inşa ediyorlar. Meslekleri zor ve tehlikeli. Onlar daha iyi koruma, daha iyi çalışma saatleri ve düzgün bir ücret artışı hak ediyorlar.” 

Yürüyüş esnasında kortej oluşturulup, “Grevde!”, “Sağlığımız için savaşıyoruz. İnşaat durakta!” ve “Çalışma saatlerini değil, ücretleri arttırın!” pankartları taşındı. 

SSE’nin TİS görüşmelerin 6. müzakere toplantısında dayatmalarını sürdürmekte. Patronların dayatması içerisinde, işe gidiş yolculuğu hariç günlük 12 ve haftalık 58 saatlik çalışma süreleri ve ücretlerin hayat pahalılığı karşısında yeterince artırılmaması var. Ayrıca SSE Sözcüsü Matthias Engel, ana inşaat sektörü için ulusal sözleşmede öngörülen ulusal tahkim mahkemesine şikâyette bulunma olasılığını inceleyeceğini bildirdi.

Eyleme katılan işçilerin talepleri:

- Günlük 12 ve haftalık 58 saatlik çalışma süreleri olağanlaştırılmasın!

- Deplasmanlarda ve kötü hava koşullarında iş saatlerin çalınmasına son!

- En yaşlıların maaşlarının yeniden düşük maaşla sınıflandırılmasına, ne de izin sürelerinin kısaltılması söz konusu olamaz!

Eylem planlamalarının bir sonraki tarihi 11 Kasım günü, Zürih, Bern kentleri ve İsviçre’nin Orta ve Doğu bölgelerinde protestolar devam edecek.

Kızıl Bayrak / İsviçre