Kapitalist-emperyalist sistemin insanlığa neleri vadettiğini, kimi tahminlere göre 200 bin asker ve 50 bin sivilin canına mal olan Ukrayna Savaşı’nın birinci yılındaki vahşet tablosu gösteriyor.
Yüz binlerce insanın canına mal olan Ukrayna Savaşı’nın dünya ekonomisine maliyetinin ise 1,6 trilyon dolara ulaştığını açıklayan Almanya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), 2023 yılında da 1 trilyon dolar küresel katma değer kaybının öngörüldüğünü ifade etti. Ukrayna Savaşı’nın 2022 yılındaki dünya ekonomisine maliyeti, 80 milyondan fazla nüfusu olan Türkiye gibi kapitalist bir ülkenin borçlanma dahil yıllık bütçesinin beş katına denk geliyor.
ABD emperyalizminin sarsılan hegemonyasını ayakta tutma saldırganlığının sonucu olan Ukrayna Savaşı’nın ağırlaşan insani ve mali yıkımı, emekçi halklar için daha çok yoksulluk, daha düşük ücret, uzun ve güvencesiz çalışma, daha az sağlık ve eğitim hizmetleri olarak fatura ediliyor. Öte yandan kapitalist tekellerin, öncelikle de silah, enerji ve demir-çelik şirketlerinin kasaları milyarlarla dolup taşıyor. Savaşın ortaya çıkardığı çok yönlü yıkımın acısını emekçi halklar sofralarındaki lokmaların eksilmesi pahasına öderken, kapitalist tekeller kârlarını katlayarak büyüyorlar.
“Uluslararası kapitalist enerji tekelleri Ukrayna Savaşı’nın ve Rusya’ya karşı yürütülen ekonomik savaşın asıl kazananlarıdır. Sıralamada birinci sırayı işgal eden ABD’li petrol şirketi ExxonMobil (Almanya'da Esso adı altında faaliyet sürdürmektedir) net kârını 2021 yılına göre yaklaşık yüzde 140 oranında arttırarak 55,7 milyar dolara yükseltti. ExxonMobil, 2022 yılında 140 yılı aşkın tarihindeki en büyük kazancı sağlayarak rekor kırmış bulunmaktadır.” *
Almanya'nın en büyük silah tekellerinden Rheinmetall'in patronu Armin Papperger’de Ukrayna Savaşı’ndan (pek çok başka silah tekeli gibi) oldukça memnun. Zira savaşın başlangıcından bu yana Rheinmetall’in borsadaki kâğıtlarının fiyatı neredeyse ikiye katlandı. Yani iki yönlü bir vurgun söz konusu: İlki silah satışında, ikincisi borsadan. Rheinische Post (RP) gazetesine mülakat veren şirketin patronu Papperger, Ukrayna'da bir tank fabrikası kurulması konusunda hükümetle yapılan görüşmelerin “umut verici” olduğunu söyledi.
Büyük bir mutlulukla savaşın “muhtemelen yıllarca süreceğini” söyleyen Papperger, Ukrayna’nın “zafer için en az 600 ila 800 tanka (...) ihtiyacı olduğunu” iddia etti. “15 ila 18 ay içinde Panther tankının seri üretiminde Almanya ve Macaristan’daki fabrikaların bu talebi karşılayamayacağını” belirten Papperger, “Ukrayna’da yılda 400 Panther üretecek bir fabrika kurulabileceğini” söyledi.
Hitler faşizminin saldırganlığında “Alman silah endüstrisinin en ölümcül tasarımı diye anılan”, savaş teknolojisindeki son yeniliklerle yeniden tahkim edilen bu ölüm makinası tanktan Kiev’de yılda 400 adet üretmekten söz eden Rheinmetall’in şefi, gerçeğin sadece bir kısmını dile getiriyor. Zira Ukrayna’nın bu kadar tankı satın alması mümkün değil. Bu silah şirketinin hedefi Ukrayna üzerinden dünyaya silah satışı yapmaktır. Bu sayede Almanya’daki silah ihracat yasasının bürokratik oyalamalarına takılmadan, parlamentoda kimi ‘nahoş!’ sorulara yanıt vermek zorunda kalmadan, yani hiçbir engele takılmadan silah satabilecek. Neue Zürcher Zeitung, “Rheinmetall, Ukrayna’daki üretimi sayesinde küresel tank pazarında ABD ile yarışan ciddi bir rakip haline de gelecektir” diye yazdı.
Junge Welt, Neue Zürcher Zeitung’un haberine atıf yaparak, bu rekabet savaşını şöyle ifade etti:
“Neue Zürcher Zeitung'un ocak ayında yazdığı gibi, ABD tarafından ‘Leopard’ ya da ‘Abrams’ tedariki konusundaki tüm Atlantik ötesi çekişmenin gizli bir nedeni vardı: Kiev’e ‘yardım teslimatlarından’ sonra boşalan AB-Avrupa cephaneliklerini gelecekte bakım sözleşmeleriyle ABD tanklarıyla doldurmak. Rheinmetall’in hamlesi buna karşı çıkıyor. Öldürme ve yok etme işini neden ABD'ye bırakalım?”
Savaşlardan beslenerek büyütülen Rheinmetall’in Ukrayna'da tank üretim merkezlerini kurma çalışmalarına, Rusya eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in, “Ukrayna’da olası bir silah fabrikasının açılışı, güdümlü füze saldırısıyla kutlanacak” tehdidiyle karşılık vermesi, Ukrayna Savaşı’nı yayma tehlikesinin giderek arttığına işaret ediyor.
*/ana-sayfa/kizil-bayrak-yazilari/dunya/emperyalist-savasin-ikinci-yilinda-rusyaya-yeni-yatirimlar-savasin-kazanani-silah-ve-enerji-tekelleridir