Ukrayna savaşının 1. yılı, tüm dünyada olduğu gibi, Almanya’da da irili ufaklı çok sayıda eylem ve etkinlikle karşılandı. Eylemler başta Berlin olmak üzere, belli kentlerde merkezileşirken, yerellerde de eylemler yapıldı.
Savaşın 1. yıldönümü olan 24 Şubat vesilesiyle Frankfurt’ta birkaç eylem gerçekleştirildi. İlk eylem öğleden sonra, yoğunlukla Ukraynalıların katıldığı protesto eylemi oldu. Ukrayna resmi makamları tarafından düzenlenen ve Alman devletinin de tam desteğini alan eylem, hiçbir ilerici ve demokratik nüve taşımıyordu. Çok sayıda Ukrayna bayrağının taşındığı eylemde, Putin karşıtlığı ve milliyetçi sloganlar öne çıktı. 1000’i aşkın kişinin katıldığı yürüyüş, Alte Oper meydanında yapılan mitingin ardından sona erdi.
Frankfurt’ta bir diğer eylem ise, “Ukrayna’da ölümleri durdurun!” sloganıyla, çeşitli barış inisiyatifleri, kiliseler, Attac ve çevreci örgütlerden oluşan geniş bir platform tarafından organize edildi. Liberal-pasifist bir karakter taşıyan bu eyleme de yüzü aşkın kişi katıldı. Savaşa karşı barış talep edilen eylemde, Rus işgali kuvvetli vurgularla mahkum edilirken, aynı şey NATO için yapılmaktan imtina edildi. Yine savaşın kışkırtılmasında ve uzamasında çok kritik bir öneme sahip olan silah sevkiyatına da karşı çıkılmadı. Eyleme, organizatörler arasında yer almasa da, Die Linke ve kimi sendikalar da katıldı. Bu eylemde BİR-KAR’ın konuya ilişkin bildirisi dağıtıldı.
Emperyalist bir savaşın 1. yılı konusunda en aktif pozisyonda olması gereken sol-devrimci güçler ise, son derece dağınık, ilgisiz ve iddiasız bir tablo sergilediler. Yerlisi ve göçmeniyle sol güçler adına hiçbir birleşik eylem çağrısı yapılmadı. Öyleki böyle bir günde savaş karşıtı bir protestoya katılmak isteyen duyarlı insanlar adeta nereye gideceklerini bilemediler.
Frankfurt’ta sol-devrimci güçler adına yapılan tek eylem çağrısı ise, AGİF ve Komünist İnşa (KA) tarafından yapılan çağrı oldu. Saat 18.00’da başlayan bu eylem, BİR-KAR’ın da katılmasıyla ortaklaştırıldı. Şehir merkezindeki Hauptwache’de kurulan mikrofondan savaşın 1. yılına ilişkin bilançolar, yol açtığı ekonomik ve sosyal sonuçlar ile 3. dünya savaşı ve nükleer savaş gibi olası tehlikelere işaret edildi.
BİR-KAR’ın, Ukrayna savaşının birinci yılı vesilesiyle çıkardığı, “Ukrayna’da emperyalist savaşa son! Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” başlıklı bildiri de mikrofondan okundu ve alanda dağıtıldı. Eylemde, “Bizim sırtımızda savaş yürütmenize hayır, orduya bir sent bile yok!” yazılı, “Enternasyonalist eylem birliği” imzalı bir pankart taşındı. Ayrıca BİR-KAR imzalı, savaşı ve Ukrayna’ya silah sevkiyatını durdurmaya çağıran; savaşa ve silaha değil eğitime ve sağlığa bütçe talep eden dövizler ile bayraklar taşındı. Yanı sıra komünistlerin Ukrayna savaşı ve sorunu konusundaki çözümünü ifade eden bir döviz de çevredekiler tarafından olumlu tepkiler aldı.
Bu arada Ukraynalıların düzenlediği mitingden dağılan kitleden kimi insanlar, oradan geçerken, taşınan görsellere ve yapılan konuşmalara, yer yer sertliğe varan tepkiler gösterdiler, ancak herhangi bir olay yaşanmadı. Eylem, “Yaşasın eneternasyonal dayanışma!” sloganı ve çeşitli savaş karşıtı sloganlarla sona erdi.
Kızıl Bayrak / Frankfurt