Ukrayna savaşının birinci yılında Essen’de miting ve yürüyüş

Ukrayna savaşının yıldönümü vesilesiyle Almanya’nın Essen kentinde de miting ve yürüyüş gerçekleşti. Almanya Marksist Leninist Partisi’nin (MLPD) çağrısı üzerine saat 18.00’da Rheinischer Platz’ta yoğun yağmura rağmen yaklaşık 100 kişi toplandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Şubat 2023
  • 11:30

Ukrayna savaşının yıldönümü vesilesiyle Almanya’nın Essen kentinde de miting ve yürüyüş gerçekleşti. Almanya Marksist Leninist Partisi’nin (MLPD) çağrısı üzerine saat 18.00’da Rheinischer Platz’ta yoğun yağmura rağmen yaklaşık 100 kişi toplandı. Gerçekleşen eyleme, MLPD’nin yanı sıra Rebell, Uluslararası Kadın Örgütü Courage, PiA (Enternasyonal EKK), BİR-KAR ve Essen Kürt derneği Nav-Dem katıldı.

Miting alanında ilk konuşma MLPD adına yapıldı. Konuşmada, Ukrayna savaşının 3. dünya savaşı tehlikesini barındırdığı ve bu tehlikeye karşı aktif direnişe ihtiyaç olunduğu vurgusu yapıldı. Ardından BİR-KAR adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada özetle şunlar dile getirildi:

Bu savaş şimdiye kadar on binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden yurdundan edilmesine neden oldu... Bu savaşın stratejisi NATO karargahında belirlenmekte ve doğrudan Ukrayna’nın kukla rejimi tarafından uygulanmaktadır. Zelenski sürekli olarak her gün daha fazla silah istemekte ve diğerlerinin yanı sıra Alman sermayesi de bu talebi yerine getirmekten büyük mutluluk duymaktadır.”

Konuşmanın devamında, Alman sermaye devletinin 2022 senesinde en az 8,4 milyar euro tutarında silah ihracatını onayladığına dikkat çekildikten sonra, Türkiye ve Suriye’yi sarsan deprem ve bilançosu hakkında açıklamalara yer verildi ve bu kadar can kaybınına kapitalizmin kâr hırsının sebebiyet verdiği vurgulandı. Konuşmada ayrıca Alman sermaye devleti teşhir edildi. BİR-KAR temsilcisi, Almanya’da geçen yıl askeri harcamaların 100 milyar euro arttırıldığı, Türkiye’deki depremzedeler için 6,7 milyon ve Suriye’dekiler için ise 1,5 milyon euro ayrıldığı ve böylece federal hükümetin depremzedeler için yaptığı harcamanın iki Leopard-2 tank fiyatına tekabül ettiğini açıkladı. Konuşmanın sonunda, Türkiye’deki komünistlerin, kısıtlı imkanlarına rağmen 10 vilayete yardıma koştuklarına ve önemli olan bu dayanışma ruhunu güçlendirmek ve kalıcı kılmak olduğuna vurgu yapıldı.

Miting alanında PiA ve Courage, “Kapitalizm Öldürür – Dayanışma Yaşatır” yazılı pankartın yanı sıra, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için aktif bir şekilde bağış toplama faaliyetinde bulundu.

Mitingden sonra yürüyüşe geçildi. Saat 20.00’ye kadar süren yürüyüşün başından sonuna kadar coşkulu sloganlar atıldı ve ses cihazından devrimci marşlar okundu.

Kızıl Bayrak / Essen