Stuttgart’ta Hanau anmaları

Hanau katliamının 1. yıldönümünde Stuttgart’ta ilerici, devrimci güçler anmalar gerçekleştirerek ırkçılığa ve faşizme karşı protestolar düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Şubat 2021
  • 13:47

Geçtiğimiz yıl Almanya’nın Hanau kentinde gerçekleşen saldırı sonucunda 9 göçmenin hayatını kaybettiği katliamın 1. yılında Stuttgart’ta üç ayrı yerde anma eylemleri yapılarak ırkçı saldırılar protesto edildi.

İlk olarak saat 16.00’da Schlossplatz’ta gerçekleşen eylemde Alman ilerici partiler, anti-faşist gençlik, Filistinli örgütler, BİR-KAR ve TKİP’nin de içinde olduğu bazı Türkiyeli ilerici gruplar vardı. 

Toplanma alanında yapılan konuşmalarda Hanau katliamının münferit olmadığı, unutturulmayacağı, katliamın faşist devlet organlarından bağımsız olmadığı, devletin faşist çeteleriyle el ele yapıldığının altı çizildi. Faşizmi ve ırkçılığı protesto eden çeşitli pankartların taşındığı ve sloganların atıldığı eylemde “Hanau katliamı cinayettir”, “Polis Hanau katliamında neredeydi”, “İnsanlık polisten nefret ediyor”, “Irkçılığa, faşizme karşı enternasyonal dayanışmaya”, “Tüm faşist propaganda ve örgütlenme araçları kapatılsın” gibi şiarlar öne çıktı.

BİR-KAR olarak “Die Einheit der Arbeiter und die Freundschaft der Volker gegen den FASCHISMUS!” (Faşizme karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği!) bildirisi yaygın dağıtıldı. Eylem, katliamda ölenlerin teker teker isimleri okunarak saygı duruşuyla sonlandırıldı.

İkinci eylem Alman devletini aklayan kimi gruplar tarafından düzenlendi. Karlplatz’ta bir araya gelen gruplar sahte göz yaşlarıyla sözde anma yaptı ve Alman devletinin katliamdaki rolünün üstünü bir kez daha örtmeye çalıştılar.

Üçüncü eylem saat 18.00’de Marienplatz’ta yapıldı. Eylemi düzenleyenler ağırlıklı olarak Türkiyeli ilerici gruplar ve Kürtlerdi. Burada da pandemi sürecinde derinleşen krize ve ırkçı saldırılardaki artışa değinilerek Hanau katliamı protesto edildi. Gençliğin ağırlıkta olduğu eylemde sık sık sloganlarla “Faşizme karşı omuz omuza!” şiarı haykırıldı. Katliamda ölenlerin isimleri okunduğunda da kitle “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganını attı. Konuşmaların yapıldığı eylem, saygı duruşuyla son buldu. Burada da BİR-KAR bildirisi dağıtıldı.

Stuttgart’tan Kızıl Bayrak okuru