Hanau katliamı 1. yılında Frankfurt'ta lanetlendi

Hanau katliamı 1. yılında yapılan çeşitli eylem ve etkinliklerle protesto ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Şubat 2021
  • 08:30

Bundan bir yıl önce, 19 Şubat 2020’de, Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde, 9 göçmen genç bir ırkçı-faşist tarafından kurşunlanarak katledildi. Hanau katliamı 1. yılında yapılan çeşitli eylem ve etkinliklerle protesto ediliyor.

Bu protesto eylemlerinden biri de dün (18 Şubat) Frankfurt’ta gerçekleştirildi. Yerlisi ve göçmeniyle sol, anti-faşist ve devrimci çeşitli gençlik örgütlerinden oluşan bir birlik tarafından organize edilen eylem, saat 18.00’da merkezi tren garında başladı.

Toplanma alanında yapılan kısa konuşmaların ardından kitle yürüyüşe geçti. Hanau’nun münferit olmadığını, katliamın unutturulmayacağını ve affedilmeyeceğini, Nazilerle devletin el ele olduğunu vurgulayan ve katliamda devletin ve polisin doğrudan rolüne işaret eden çok sayıda pankart taşındı.

Oldukça militan, coşkulu, canlı ve politik olan yürüyüşe, hemen tümü gençlerden oluşan 3 bin kişiyi bulan kalabalık bir kitle katıldı. İstasyondan Gallus semtine doğru harekete geçen yürüyüş kolunda, polisi ve devleti hedef alan canlı ve devrimci sloganlar hiç susmadı. “Hanau münferit değil, her yer direniş!”, “Hanau cinayetti, direniş her yerde!”, “Hanau’da neredeydiniz!”, “Adalet yoksa, barış da yok!”, “Bütün dünya polisten nefret ediyor!”, “Her yer polis, adalet hiçbir yerde!”, “Faşizmin arkasında sermaye var, bizim kurtuluş mücadelemiz enternasyonaldir!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “NSU üç kişilik değil, devlet ve Naziler birlikte katlediyor!” gibi sloganlar sıklıkla atıldı.

Kitle Gallus’a vardığında, burada daha önce çeşitli tarihlerde polis tarafından katledilen iki göçmenle ilgili anma gerçekleştirildi. Bunlardan biri, bundan yıllar önce İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda bir memura bıçak çektiği iddiasıyla polis tarafından kurşunlanarak katledilen Afrikalı bir kadın; diğeri ise 1985 yılında bir Neonazi gösterisi esnasında polis TOMA’sı altında ezilerek katledilen bir anti faşist genç. Bu insanların katledildiği yerde yapılan teşhir konuşmalarının ardından yürüyüş devam etti.

Ses cihazından çalınan müziğin de eşlik ettiği yürüyüş Gallus sokaklarından geçerken, emekçiler de yol kenarında ve pencerelerden destek verdiler. BİR-KAR’ın da bayraklarıyla katılım gösterdiği yürüyüş, bitiş yerinde katliamı ve devletin bundaki doğrudan rolünü teşhir eden konuşmaların ardından, ertesi gün de düzenlenecek çok sayıda eyleme katılım çağrısıyla sona erdi.

Yürüyüş, katliamda doğrudan sorumluluğu bulunan Alman sermaye devletinin bu vahşi katliamı münferit göstererek unutturma çabalarına ve gittikçe tırmanan ırkçılığa verilmiş anlamlı bir cevap oldu.

Hanau’nun birinci yılı vesilesiyle tüm ülkede, özellikle anti-faşist ve devrimci güçlerin çabasıyla oldukça duyarlı bir atmosfer yaratıldı. Katliam, başta Hanau olmak üzere, bugün de ülke çapında çok sayıda yerde yapılacak eylemlerle lanetlenmeye devam edecek. 19 Şubat eylemleri için sendikalar, demokratik kitle örgütleri, anti-faşist çeşitli eylem birlikleri, futbol kulüpleri gibi toplumun çok çeşitli kesimlerinden eylem çağrıları var.

Frankfurt futbol takımı “Eintracht Frankfurt” da antrenmanına Hanau’da katledilenlerin tişörtlerini giyerek çıkacağını açıkladı. Şov peşinde olan devlet erkanı ise, bakanlar düzeyinde Hanau’da boy gösterecek.

Kızıl Bayrak / Frankfurt