Sri Lanka'da İMF programına karşı grev…

Bandula Gunawardhena’nın tehditlerinin yanı sıra, hükümetin grevi bastırmak için tren istasyonlarına ve Kolombo limanına silahlı askerler yerleştirmesi yüz binlerce işçi ve çalışanın greve katılmasını engelleyemedi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Mart 2023
  • 21:30

Sri Lanka'da yüz binlerce kamu ve özel sektör çalışanı işten çıkarmalara, demokratik haklara yönelik saldırılara ve İMF ile yapılan anlaşmaya karşı 15 Mart günü bir günlük grev gerçekleştirdiler. Genel grevden hastaneler, okullar, üniversiteler, postane, telekomünikasyon ve elektrik şirketleri gibi hizmet sektörleri etkilendi ve tüm bu sektörlerde işler durma noktasına geldi.

Ülkenin kuzeyindeki savaştan harap olmuş Jaffna kenti sakinleri dahil olmak üzere, Sinhala ve Tamilce konuşan işçiler, egemen sınıf ve yöneticilerin körüklediği dini ve etnik bölünmeleri aşarak greve katıldılar.

Wickremesinghe hükümeti grevi önlemek için 14 Mart günü önemli sektörlerdeki Asgari Hizmet Yönetmeliği’ni demiryolları ve posta hizmetlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Enerji, petrol, liman, sağlık ve ulaştırma sektörlerinde grev zaten yasak.

Ülke çapındaki grevden önce kabine sözcüsü ve Medya ve Ulaştırma Bakanı Bandula Gunawardhena, işçilerin eyleminin “vatana ihanet” ve İMF ile 2,9 milyar dolarlık kredi için yürütülen müzakerelere dönük “sabotaj” olduğunu iddia etti. Asgari İşletme Yönetmeliği’ni ihlal edenleri “yasaların tüm sertliğiyle” cezalandırılmakla tehdit etti.

Bandula Gunawardhena’nın tehditlerinin yanı sıra, hükümetin grevi bastırmak için tren istasyonlarına ve Kolombo limanına silahlı askerler yerleştirmesi yüz binlerce işçi ve çalışanın greve katılmasını engelleyemedi. 

Uluslararası Para Fonu (İMF) tarafından dikte edilen önlemler arasında işçiler üzerinde daha ağır bir yük oluşturacak yeni bir ücret vergisi, faizlerin yükseltilmesi, elektrik ve diğer kamu hizmetleri için daha yüksek katkı payları, fazla mesai ücretlerinde kesintiler, devlete ait işletmelerin özelleştirilmesi ve kamu sektöründe on binlerce kişinin işten çıkarılması yer alıyor. Grevciler tüm bu “önlemlerin” geri çekilmesini ve yüksek hayat pahalılığını telafi etmek için 20 bin rupi (228 Euro) ödenek verilmesini istiyorlar.