‘90’dan bu yana son otuz yılın en zorlu sürecindeyiz.
Küresel ekonominin son otuz yılın en zor sürecini yaşadığını söyleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonominin gelecek beş yılda yüzde 3 civarında büyüyebileceğini belirterek, süreci “zorlu ve sisli” olarak tanımladı.
Washington’da IMF’nin yıllık toplantısında konuşan Georgieva, dünya üzerinde gelişmiş ekonomilerin neredeyse yüzde 90’ınında büyümede azalma kaydedileceğini söyledi.
Geçen yıl küresel büyümenin pandemi sonrası ulaştığı değeri neredeyse yarılayarak yüzde 3,4’e düştüğünü açıklayan IMF yetkilileri, 2023’te büyümenin yavaşlayarak yüzde 3’ün altına düşmesinin beklendiğini açıkladılar.
Enflasyonla mücadele araçlarının başında gelen merkez bankalarının faizleri artırmaları borçlanma maliyetlerinin artmasında temel bir faktör olarak görülüyor.
Düşük gelir grubundaki ülkelerin yüksek borçlanma maliyetleri ile karşı karşıya olmalarından dolayı emperyalist metropollerin ihraç ettikleri ürünlere olan taleplerinde bir azalma olduğunu söyleyen İMF başkanı, “Küresel ailemizin en zayıf üyeleri için, zengin ülkelerin daha fazla katkı yapması” çağrısında bulunarak, aksi halde “Covid krizi ile başlayan yoksulluk ve açlık trendi daha da tehlike yaratan bir noktaya çıkabileceğini” söyledi.