Paris’te Cumartesi Anneleri’yle dayanışma

Cumartesi Anneleri’yle Dayanışma İnisiyatifi, kayıp yakınlarına açılan dava öncesi Paris'te eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Mart 2021
  • 07:30

Türk sermaye devletinin, gözaltında kayıplara karşı eylemlerini sürdüren ailelere baskısı Paris'te protesto edildi.

25 Ağustos 2018’de Cumartesi Anneleri'nin 700. haftası için 46 kişiye dava açılmıştı. Bu davanın ilk duruşması 25 Mart 2021 tarihinde görülecek. Paris'te Cumartesi Anneleri’yle Dayanışma İnisiyatifi de bu dava öncesi kayıp yakınlarıyla dayanışmayı yükseltmek ve mücadelelerinin sesini Paris'e taşımak için eylem gerçekleştirdi. Eylemde Cumartesi Anneleri'nin mücadelesini büyütmek için herkes göreve çağrıldı. İnisiyatifin hazırladığı dosyaların Fransız sol güçlere taşınması için birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

Chatelet'deki İnnocentes çeşmesinin önünde toplanan inisiyatif bileşenleri gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı. Gözaltında kayıplara dikkat çeken pankartlardan biri iki direk arasına asılırken diğeri de yere serildi. Oturma eylemi olarak kurgulanan eylemde meydandan geçenlere de bildiriler dağıtıldı. Koronavirüs ve sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle meydan eski günlere göre daha sakin olmasına karşın geçenlerin ilgisi yoğundu. Birçok kişi eylemi takip etti, desteğini gösterdi.

Kayıp yakınlarına polis saldırıları karelerinden oluşan fotoğraflarla Türkçe ve Fransızca “Cumartesi Anneleri yalnız değildir!” dövizlerinin taşındığı eylemde sık sık Cumartesi Anneleri için bestelenen şarkılar çalındı. Aralıklarla okunan Fransızca basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Bu dava, hak savunucularına yönelik baskı ve yıldırma politikalarının bir halkasıdır. Zira Galatasaray Meydanı'na bıraktıkları iz ile Türkiye'deki hak arayışının en önemli sembollerinden biri olan Cumartesi Anneleri'nin hedef alınması, Türkiye'de düşünce, ifade ve eylem özgürlüğünün tamamıyla ortadan kaldırılmak istenmesinin bariz bir göstergesidir. Türkiye’de yargının rejimin denetiminden çıkarak özgürleşmesi ve adaletin yeniden inşası ancak uluslararası farkındalık ve dayanışma ile sağlanabilir.”

Eyleme İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu da (BİR-KAR) destek verdi.

Kızıl Bayrak / Paris