2009’a kadar Danimarka Başbakanı, 2009-2014 arası ise emperyalist savaş aygıtı NATO’nun 12. Genel Sekreteri olan Rasmussen, halen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin resmi danışmanlığını yapıyor.
Son günlerde Avrupa’nın değişik ülkelerini ve Washington’u kapsayan turu tamamladığına dair haberler uluslararası basında yer aldı. 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’da yapılacak NATO zirvesi öncesinde tura çıkan Rasmussen’in, Zelenski adına havayı yoklamak amacıyla NATO üyesi ülkeleri dolaştığı ortaya çıktı.
7 Haziran’da İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’a demeç veren eski NATO şefi şu ifadeleri kullandı:
“Eğer NATO, Ukrayna için ileriye dönük net bir yol üzerinde anlaşamazsa, bazı ülkelerin bireysel olarak harekete geçmesi açık bir olasılıktır… Polonya’nın Ukrayna’ya somut yardım sağlama konusunda çok kararlı olduğunu biliyoruz. Polonya’nın ulusal düzeyde bu konuda daha kararlı olacağını ve Baltık ülkeleri tarafından takip edileceğini, belki de sahada asker bulundurma ihtimalini göz ardı etmem... Ukrayna Vilnius’ta hiçbir şey elde edemezse Polonyalıların bir istekliler/gönüllüler koalisyonu kurmayı ciddi olarak düşüneceklerini düşünüyorum. Polonyalıların duygularını hafife almamalıyız.”
Rasmussen, bazı NATO üyesi ülkelerin gelecekte "Ukrayna silahlı kuvvetlerini doğrudan desteklemek üzere", yani savaşa fiilen katılmak amacıyla asker gönderebileceğini söylüyor.
“Bazı Doğu Avrupalı liderlerle konuştum. Ukrayna'nın NATO'ya katılımı için net bir yol haritası istiyorlar” diyen Rasmussen, beklentilerini şöyle sıralıyor:
“Ukrayna’nın zirveden önce, ama NATO çerçevesi dışında yazılı güvenlik garantileri almasının zorunlu olduğunu… Bu garantiler istihbarat paylaşımı, ortak Ukrayna eğitimi, gelişmiş mühimmat üretimi, NATO ile çalışabilirlik ve Rusya’yı daha fazla saldırıdan caydırmak için yeterli silah sevkiyatını içermelidir.”
***
Rus Haber Ajansı RIA Novosti’nin görüştüğü uzmanlar ise, NATO eski genel sekreterinin Ukrayna'nın Avrupa birlikleri tarafından işgal edilebileceğine ilişkin sözlerinin Rusya için endişe verici bir sinyal olduğu görüşünde birleştiler.
Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Avrupa Çalışmaları Merkezi araştırma görevlisi Vladimir Olentchenko, Rasmussen’in açıklamalarına dair şöyle diyor:
“Açıkçası Rasmussen ABD'nin görüşünü yansıtıyor. Washington en çok Ukrayna ile NATO arasında bir yakınlaşmayla ve dolayısıyla savaş sırasında herhangi bir garantinin verilmesiyle ilgileniyor. Bu ABD'nin stratejisidir. Batılı müttefiklerini konsolide etmeye çalışıyorlar. Rasmussen’e göre mantık basit: Avrupalılar Rusya ile tam teşekküllü bir çatışma istemiyorsa, Kiev'e şimdi yardım etmek daha iyi...”
“Polonya ve Baltık ülkeleri ABD'nin nüfuz araçlarıdır ve eğer Ukrayna'yı işgal etmekten bahsediliyorsa, gerekirse uygun talimatları alacaklardır” değerlendirmesini yapan Oltenschenko, kritik sorunu şöyle ifade ediyor:
“Moskova için bu kabul edilemez. Batı için de öyle olduğunu sanıyorum. Bu, Üçüncü Dünya Savaşı'na doğru atılan pratik bir adımdan başka bir şey değil.”
Bugünlerde Almanya’da tarihinin en büyük hava tatbikatını yaparak Rusya’yı tehdit eden savaş aygıtı NATO’nun son dönem icraatları üçüncü dünya savaşı, diğer bir ifadeyle nükleer silahların kullanılacağı yıkıcı bir savaşın patlak vermesine her an sebep olabilir.