Paris'te “Suruç adalet mücadelesi” paneli

Suruç Katliamı'nın adalet mücadelesi üzerine Paris'te dava avukatlarından Can Tombul'un katılımı ile panel düzenlendi. Adalet mücadelesinin sokak ayağıyla bağı vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Temmuz 2023
  • 20:30

Young Strugle (YS) Paris'te Suruç katliamı ve adalet mücadelesi üzerine bir panel gerçekleştirdi.

15 Temmuz günü, Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT) lokalinde düzenlenen panel, Suruç'ta ölümsüzleşen 33 kişi için saygı duruşuyla başladı.

Panel girişinde “Birlikte savunduk, birlikte yeniden inşa edeceğiz!” kampanyası hatırlatılarak, o süreçte kurulmak istenen halkların dayanışma köprüsünün inşası için mücadelenin bugün de devam ettiğine dikkat çekildi.

Suruç davası avukatlarından Can Tombul, Suruç katliamı sonrasında dava sürecini aktardı. Adalet mücadelesi hakkında bilgiler verdi. Bir emniyet müdürünün “görevi ihmal”den sembolik bir para cezası bile olsa ceza almasına dikkat çekti. Davanın kapanmadığını, tek sanığın tutuklu olmasına karşın firariler olduğuna değindi. “Gerçek adalet toplumsal mücadele konularında birleşik mücadeleyle sağlanabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

Panel, SGDF'nin Avrupa'daki gençlik örgütlenmesi olan Young Strugle (YS) adına yapılan konuşma ile devam etti. YS temsilcisi Suruç şehitlerini anarken adalet için hukuk alanı dışında da yürütülecek mücadelenin öneminden bahsetti. Ayrıca konunun birleşik devrim ve mücadele üzerinden önemine değindi. Suruç'ta katledilenlerin Kobani'nin yeniden inşasına gönüllü gençler olduğunu anımsatarak, bugün de bu görev için çalıştıklarını, bunun da yarın Türkiye ve Kürt halklarının birleşik devrim hedefine bağlandığını söyledi. Suruç için adalet mücadelesinin de birleşik mücadelenin bir alanı olduğunu ve gençlik örgütleri olarak birlikte hareket ettiklerini aktardı.

Sunumların ardından soru-cevap ve katkılarla devam edildi. Ara konuşmalarda “Suruç için adalet herkes için adalet!” sloganına dikkat çekildi. Suruç katliamının SGDF'nin önemli yöneticilerinin de kaybına neden olduğu ancak katliam sonrası birçok gencin de mücadeleye yönelmesine yol açtığı ve bu katliama karşı adalet mücadelesinin o gençlerin katkılarıyla 8 yıldır sürdüğü ifade edildi.

Bu yıl Avrupa'nın 15 kentinde yürüyüş örgütlendiği ifade edilerek eylemlere katılım çağrısıyla panel bitirildi.

BİR-KAR ve ADHK de panele katılım gösterdi.

Kızıl Bayrak / Paris