Nantes’te NPA'dan kızıl kutlama!

Yeni Anti Kapitalist parti (NPA) Nantes kentinde “Kızıl bayram” adıyla bir etkinlik düzenleyerek örgütlenme çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Aralık 2023
  • 11:30

Yeni Anti Kapitalist parti (NPA) Nantes kentinde “Kızıl bayram” adıyla bir etkinlik düzenleyerek örgütlenme çağrısı yaptı.

NPA Fransa'nın Nantes şehrinde etkinlik düzenledi. Nantes'teki Alevi Kültür Derneği’nde düzenlenen etkinlik öğlen salon hazırlığıyla başladı. Salona Filistin halkıyla dayanışma çağrısı içeren afiş ve Arapça, İbranice, Fransızca soykırımı durdurma çağrısı yazılı pankart asıldı. Moto kuryelerin, Şili'deki kadın hareketinin ve Nantes’teki eylemlerin fotoğraflarından oluşan bir sergi açıldı. “Devrimci dalga sınırlarınızı aşacak!” ve “Sınırsız ve patronsuz bir dünya için!” pankartları de sahne önüne ve salona asıldı. NPA'nın gazete ve stickerlarının yer aldığı stant açıldı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu da etkinlikte stant açtı. Birçok katılımcı standa ilgi gösterdi. Stantta Bir-Kar'ın Fransızcaya çevrilmiş Ukrayna savaşı, Fransa’daki genel grev ve eylemler, İsrail’in Filistin işgali gibi konulara dair bildirileri ile Bir-Kar'ın broşürleri yer aldı. Ayrıca TKİP Programının Fransızca çevirisi ile Ukrayna savaşı sonrasında derlenen dünyadaki gelişmelerle ilgili broşürleri de stantta yer aldı. Standa gelip soru soranlarla uzun sohbetler gerçekleştirildi.

***

Etkinlikte program Arjantin seçim sonuçları ve faşist Miel'in planları üzerine bir sunumla başladı. Seçimler öncesindeki ekonomik durumun genel bir aktarımı yapılarak Miel'in seçilmesine neden olan faktörler üzerinde duruldu. “Peronist hükümetlerin” işçilere bir şey vermemesinin Miel'in popülist çıkışlarına yaradığı ifade edildi.  

Sol güçlerin tablosuna da değinilen sunumda Troçkist işçi partilerinin meclise 5 vekil soktuğu, şimdi Miel karşıtı mücadele yöntemlerinin tartışıldığı ifade edildi. 20 Aralık’ın büyük bir eylem dalgası olan Argentinazo'nun yıldönümü olması nedeniyle o tarihin başlangıç olacağı bir eylem örülmeye çalışılacağı ifade edildi. Arjantin'de mücadele eden yoldaşlara selamlar iletilerek sunum bitirildi.

Sunumun ardından soru cevap kısmına geçildi ve açıklamaların yapılmasından sonra ilk ara verildi.

***

Programın akışı Nantes’teki moto kuryelerin örgütlenme ve eylem sürecini anlatan bir belgesel gösterimi ile devam etti. Uber gibi tekel şirketlerin dağıtım başına ödediği paraları santimlere düşürdüğü dönemde Nantes belediyesinin benzinli motorların şehre girişini yasaklamasıyla dağıtım işçileri için mücadelenin başladığı anlatıldı. Covid19 pandemisi dönemine denk gelen örgütlenme sürecinin buluşmaları zorlaştırması, eylem ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen çalışmaların devam ettirildiği aktarıldı.

Gösterimin sonunda sürece katılan moto kuryelere söz verildi. Örgütlenme deneyimlerinden ve sektörün güvencesiz, dağınık yapısına değinip mücadeleye devam ettiklerini anlattılar. Sorulara verilen yanıtlarla yaşanan deneyime dair ayrıntılı bilgiler verildi.

Türkiye tartışmasına yoğun ilgi

Etkinliğin yoğun programı Türkiye, Filistin ve sağlık emekçilerinin sorunlarının konuşulduğu söyleşi başlığıyla devam etti. Türkiye'deki güncel durum üzerine sunumu Bir-Kar'dan bir katılımcı gerçekleştirdi. Türkiye'nin Fransa gündeminde önemli bir yer almasından hareketle herkesin bildiği haberleri tekrarlamadan konunun muhtevasını sundu.

20 yılı aşan AKP hükümetinin sermaye iktidarının sürekliliğinden bağımsız olmadığını, Erdoğan'ın devraldığı yönetimlerin de aynı sisteme hizmet ettiğine dikkat çekti. Bu açıdan son seçim dönemindeki düzen muhalefetinin de aynı yerde durduğu, kazanması durumunda kayda değer hiçbir değişiklik yapamayacağı ifade etti. Önemli olanın sınıf cephesindeki mücadele olduğu, sınıf devrimcilerinin de kararlılıkla bu alanda örgütlenmeyi sürdürdüğünü ifade etti. Türkiye'nin darbelerle dolu, süreklileşen faşist baskı politikalarıyla yönetilmesine karşın devrimci damarın güçlü olduğunu, hala sokaklara çıkan, direnen bir toplumsal muhalefet ve sınıf pratiği olduğunu vurguladı. Türkiye'deki yoldaşlarının sendikal çalışmalar nedeniyle tutuklandığını ancak buna rağmen örgütlenmeyi sürdürdüklerine dikkat çekti. Fransa'daki eylem pratikleriyle kıyaslayarak polis saldırdığında kitlenin sahip çıkma pratiğindeki farklara değindi. Devrimci kültür ve kimliğin önemine vurgu yaparak sunumunu tamamladı.

Ardından bir sağlık emekçisi sözü aldı. Okulu bitirdikten sonra staja başlamasıyla birlikte mesleğin zorluklarıyla tanıştığını, işçilerin robot olarak görüldüğünü somut örneklerle anlattı.

Diğer sağlık emekçisi ise Filistin'e yönelik saldırının bugün Gazze savaşıyla güncel olarak devam ettiğine vurgu yaptı. “Gazze için sağlıkçılar” ismiyle bir kolektif oluşturduklarını, Gazze eylemine bu pankartla katıldıklarını anlattı. İsrail'in hastaneleri bombalamasının zaten ambargolardan kaynaklı çok sınırlı ve yetersiz olan sağlık hizmetlerini tamamen çökerttiğine dikkat çekti.

Üç konuşmanın ardından sorular alındı. Katılımcıların tüm soruları Bir-Kar'ın Türkiye sunumu üzerine oldu. Bir-Kar'ın Türkiye'deki sol güçler arasında ittifaklar politikasından Türkiye'deki sol güçlerin Gazze saldırısına gösterdiği duyarlılığın Kürt katliamlarına göstermemesine kadar bir dizi soru soruldu. Bir-Kar temsilcisi de cevap olarak Türkiye’deki sol güçlerin parlamenterist eğilimlere yüzünü dönmesinden bahsetti. Eylemlerde birleşmenin ittifak kurmaktan önemli olduğunu anlattı. Sınıf devrimcilerinin Kürt katliamlarında da aynı duyarlılığı örgütlediğini, açıklamalarıyla eylemlere katılımlarıyla bu dayanışmayı gösterdiğini aktardı. Önemli olanın bu dayanışmayı sınıf içinde örmek olduğunu, kendilerinin farklı olarak buna yoğunlaştığını ifade etti. Direnen Kürt ve Filistin halklarının yanındayız diyerek sözlerini tamamladı. Söyleşi bitiminde de hem standa gelerek hem de yemek molasında Bir-Kar'lılarla sohbetlerin devam etmesi katılımcıların Arjantin'den çok Türkiye'deki mücadeleye ilgi göstermesi dikkat çekti.

Etkinlik yemek molasının ardından katılımcıların sanatsal katkılarıyla samimi bir ortamda devam etti. Bir katılımcı keman dinletisi sunarken bir diğeri Farsça şiir okudu. Bir diğeri gitarla şarkı söyledi. Bir-Kar'dan bir katılımcı da 1 Mayıs marşını okudu. Bir Kürt kadın ise ölümü üzerine Jinha Amini'ye yazdığı Fransızca mektubu okudu. Müzikle devam eden etkinlik gece yarısına doğru bitirildi.

Kızıl Bayrak / Nantes