20. yüzyılın başlarında Almanya'nın soykırımına uğrayan Namibya, Berlin hükümetinin Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) siyonist İsrail lehine tavır belirlemesini eleştirerek, “Almanya’nın, ahlaki olarak Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ne bağlılığını ifade edemeyeceği” açıklamasında bulundu.
Namibya Cumhurbaşkanlığı’ndan 13 ocakta yapılan açıklamada, Almanya’nın 20. yüzyılın ilk soykırımını Namibya topraklarında gerçekleştirdiği, halen bu suçun sorumluluğunu tam olarak üstlenmediği belirtildi.
“Namibya, Almanya’nın ırkçı İsrail devletinin Gazze’deki masum sivillere yönelik soykırımını desteklemesini reddediyor” denilen açıklamada, “Almanya’nın İsrail’e karşı açılan soykırım davasını reddetmesinden ötürü derin bir endişe duyulduğu, Alman hükümetinin İsrail’in Gazze’de işlediği soykırımcı eylemlerini savunduğuna” vurgu yapıldı.
Almanya, 1904-1909 yılları arasında Namibya’da 20. yüzyılın ilk soykırımını gerçekleştirmiş ve on binlerce Namibyalı en insanlık dışı ve acımasız şekilde katledilmişti. Almanya Namibya’da gerçekleştirdiği soykırımın ne sorumluluğunu tam olarak üstlenmiş ne de kefaretini tam olarak hala ödemiş değil.
Almanya’nın, Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı nezdinde İsrail’in Gazze’de Filistinlilere karşı soykırım işlediğine dair sunulan iddianameyi reddetmesi, kendi kirli geçmişinden kaynaklanmaktadır.
Gazze’de 23 binden fazla Filistinlinin vahşice öldürülmesini ve Gazze’deki sivillerin yüzde 85’inin gıda ve temel hizmetlerin akut kıtlığı nedeniyle ülke içinde yerinden edildiği gözler önünde iken ve bu Birleşmiş Milletler raporlarıyla da kanıtlanmışken, Almanya’nın siyonist İsrail’in barbarlığını savunması hem emperyalist çıkarlarının gereğinden hem de Namibya’da olduğu gibi, kendi soykırımcı geçmişine ayna tutulmasına duyulan korkunun da payı var.
Almanya bu nedenledir ki, Gazze’de İsrail’in sürdürmekte olduğu soykırıma UAD nezdinde de arka çıkmaktadır.
BM ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi çeşitli uluslararası kuruluşlar İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğini belgeleriyle kanıtlamış bulunuyor. Soykırım zaten kameralar önünde yapılıyor ve bir “övünç” göstergesi olarak dünya kamuoyuna servis ediliyor.
Namibya tarafından yapılan açıklama, “Barışsever hiçbir insan Gazze’de Filistinlilere karşı yürütülen katliamı görmezden gelemez” sözleriyle Almanya’nın “kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiği” vurgulansa da Berlin’deki emperyalist şeflerin tavrını değiştirmeyeceği biliniyor. Ancak öyle de olsa bu tür tepkilerin gösterilmesi ve çoğalması büyük önem taşıyor.