Lozan’da coşkulu 8 Mart etkinliği

Lozan’da İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), 8 Mart’ın politik ve ideolojik anlamına uygun, canlı, coşkulu ve devrimci bir içerikte etkinlik düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Mart 2024
  • 08:00

Lozan’da İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), 8 Mart’ın politik ve ideolojik anlamına uygun, canlı, coşkulu ve devrimci bir içerikte etkinlik düzenledi.

8 Mart vesilesiyle Lozan BİR-KAR, uzun bir zamandan sonra ilk etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinlik öncesi, özellikle emekçi kadınların katkılarını ve katılımını sağlamak için, kadınların çoğunlukta olduğu bir çalışma grubu oluşturuldu. Pankartından şarkısına, konuşmasından yemeğine, etkinlik hazırlığı kolektif bir çalışmanın ürünü oldu.

Etkinlik açılış konuşması sonrası bir dakikalık saygı duruşu ve enternasyonalin okunmasıyla başladı. Devamında “Tanya” şiirini fon müziği eşliğinde okudu. Şiirden sonra, BİR-KAR adına 8 Mart bildirisi okundu.

Bildirinin içeriğinde ilk olarak 8 Mart’ın tarihsel süreci aktarıldı. Sonrasında devrimler ve toplumsal mücadelelerde kadınların aldığı yer ifade edildi. Tarihsel olarak 1789 Fransız Burjuva Devrimi, 1871 Paris Komünü ve 1917’de kadınların barış ve ekmek eylemleriyle başlattıkları ve sosyalist toplumsal devrime doğru evrilen süreç anlatıldı.

Sonrasında, Ukrayna savaşına, Sudan’daki halk hareketine, Filistin’de yaşanan soykırıma, Kürdistan’daki savaşa ve Türkiye’deki AKP-MHP rejimin gerici-faşist politikalarına değinildi. Metnin içeriğinde kadının her türlü ezilmişliğin kaynağının toplumsal mülkiyetin ve sınıflı toplumun ortaya çıkmasına dayandığı açıklandı. Son olarak, mücadeleye omuz vermeye ve sınıf kardeşleriyle kavgayı yükseltmeye çağırıldı.

İsviçre’nin UNIA sendikası çalışanı bir kadın işçi söz aldı. Sendikanın kısa bir tanıtımı yapıldıktan sonra konuşma, İsviçre’deki ilk ve güçlü bir eylem olan 1918’deki genel greve değinilerek, o süreçte kadınların grevde ve kavgada aldıkları yer aktarıldı. Devamında, İsviçre’de kadın mücadelelerin bugüne kadar tarihsel süreçleri anlatıldı. Yabancı işçilerin ve özellikle kadınların sendikada ve siyasette aldığı ve alması gerektiği görevler ve sorumluluklar konusu sorgulandı. İsviçre’de Türkiyeli kadınların mücadeleye ve yerel çalışmalara daha fazla katılmaları gerektiği vurgulandı ve ilgi ile dinlenen konuşma son buldu.

Etkinlik Enternasyonal İşçi Emekçi Kadınlar Platformu (PiA) tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Sinevizyonun ilk bölümünde dünya genelinde kadınların cinsel eşitsizliğe, sınıfsal sömürüye, şiddete karşı verdiği güncel mücadeleler, kavgalar ülke ülke verildi. İkinci bölümde, 6 Şubat 2023’de gerçekleşen Maraş merkezli depremle ilgili görüntülere yer verildi. İlgi ile izlenen sinevizyon sınıfsız, sömürüsüz ve savaşsız bir dünya için sokağa, eyleme, öğütlü mücadeleye çağrısı ile son buldu.

Etkinliğin devamında serbest kürsü gerçekleştirildi. Bir kişi kadınların eğitilmesi ve örgütlenmesi konusunda ne yapıldığını sordu. Sendikacı konuşmacı, kendilerinin bu konuda eğitimler verdiklerini, kadınların haklarını öğrenmeleri için çaba sarf ettiklerini ve bunun için de ayrıca kadın çalışma faaliyetleri olduğunu ifade etti, fakat ilginin yetersiz olduğunu açıkladı. BİR-KAR adına yapılan konuşmada, İsviçre üzerinden bir çalışma yapmadıklarını ifade etti.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı etkinlikte saz eşliğindeki koro ekibi seyircilerin de katılımıyla, coşkulu bir şekilde birkaç türkü söyledi. Etkinlik sohbetler eşliğinde son buldu.

Kızıl Bayrak / Lozan