Lozan’da 1 Mayıs

İsviçre’nin en büyük sendikası UNİA’nın çağrısıyla yapılan 1 Mayıs yürüyüşü farklı sendikalar ve yerel sol partiler katıldığı eylem coşkulu ve sıcak bir ortamda geçti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2024
  • 09:00

İsviçre’nin en büyük sendikası UNİA’nın çağrısıyla yapılan 1 Mayıs yürüyüşü farklı sendikalar ve yerel sol partiler katıldığı eylem coşkulu ve sıcak bir ortamda geçti.

İsviçre’nin sadece sekiz şehrinde 1 Mayıs günü tatil olması ve Lozan’da 1 Mayıs normal bir iş günü olarak sayıldığı için buluşma saati 17.00’a verildi. Öncesinde de bitiş noktası olan Montebon bahçesinde aileler için 1 Mayıs pankart ve tişört atölyesi kuruldu. Buluşma saatinde önceden belirlenmiş konuşmacılar sırayla söz alarak, İsviçre’deki hayat pahalılığı, enflasyon artışlarının ve sosyal hakların devlet kasalarında kaldığını anlatan ayrı konuşmalar yaptı. Ayrıca Vetropack cam işçileri İsviçre’de bulunan son büyük cam fabrikalarının kapatılmak istenmesi sonucu sermayeye karşı verdikleri mücadeleyi aktardı. UNIA ve Syna sendikalarına üye 175 işçinin işten atılmak istenmesi sonrası, sendikaların başlattığı yasal sürecin sonuna gelindiğini ve gelecek günlerde fabrikanın kapanış tarihini açıklayacağını ifade etti. İşçiler, yürüyüş boyunca kortejin başını “Öfkeden kırmızı ve hiddetten yeşil / İsviçre’nin son büyük cam fabrikasının korunması için!” yazılı pankartla başı çekip, coşkulu bir şekilde baştan sona sloganlarla yürüdüler.

Yürüyüş esnasında kortejin başını UNIA sendikası ve Vetropack işçileri ile “Ücretlere zamlar gerçekleşsin” yazılı pankartı taşıdı. Sonrasında çoğunluğu gençlerin oluşturduğu Filistin ile dayanışma grupları yer aldı. Gençliğin coşkusu baştan sonuna Filistin’deki soykırımla ilgili sloganlarla korteje canlılık kazandırdı. Devamında SYKP ve arkasında Kürt hareketi bu sene Fransızca ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açarak korteje katıldı. Kortejin sonlarına doğru İşçi Halkçı Partisi (POP) ile Dayanışma Birlik ve Demokrasi (SUD) sendikası ve SUD’ün içinde yer aldığı sendikal koalisyonla beraber İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) da kortejde yerini aldı. Kortejin en arkasında katılan müzik bandosu, baştan sonuna devrimci marşlar ve şarkılarla yürüyüşe sıcak bir ortam sağladı.

Bu seneki 1 Mayıs’a katılım geçen senelere göre biraz daha düşük oldu. Bu düşüş özelikle korona döneminden sonra genel olarak tüm yürüyüşlerde gözlemlenmekte. Başlangıç noktası genelde olduğu gibi Riponne Meydanı olan yürüyüş için şehrin merkezinden geçip, tekrar Montebon bahçesine çıkılarak, güzergâh kısa tutuldu. Montbenon bahçesinin inşaat halinde olması nedeniyle, eylem bitimi yan taraftaki eski Montbenon kumarhanesinin bahçesinde yemek stantlarıyla son buldu.

Bu sene eylemin bitiminde Devrimci Komünist Parti (PCR) kurmak isteyen gençler stant açarak, dergi satışı gerçekleştirdi. İlk kez grup halinde bir eylemde gözüken PCR’liler, 10-12 Mayıs’da Bern’de gerçekleşecek parti kuruluşlarına da çağrılarda bulundular. 

 Kızıl Bayrak / Lozan