Belçikalı bilim insanları virüsü laboratuvarda etkisiz haline getirdiklerini açıkladı. Kanadalı bilim insanları ise virüsü izole ettiklerini ve kopyalarını geliştirdiklerini, bu haliyle aşı yapımına başlayacaklarını ifade ettiler.
Belçika’da Gent Üniversitesi Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü (VIB), koronavirüse karşı koruma sağlayacak bir ilacın araştırmasında aşama kaydettiklerini açıkladı. Buldukları antikorun aşılara göre daha kısa ömürlü olmasına rağmen bir koruma sağladığı belirtildi. BBC Türkçe’nin haberine göre, Flaman Hükümeti Başbakan Yardımcısı Bilim ve Ekonomi Bakanı Hilde Crevits, kişisel Twitter hesabından bu açıklamayı paylaşarak, "Zekice ve çığır açan bir adım" olarak değerlendirdi. Ancak bu konuda kat edilecek daha uzun yol bulunduğunu söyledi.
VIB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Xavier Saelens ve Gent Üniversitesi Tıbbi Biyoteknoloji Merkezi araştırma ekibi tarafından, potansiyel Covid - 19 virüsünün tedavisi konusunda çığır açan bir bilimsel çalışma gerçekleştirildiği duyuruldu. Xavier Saelens ve ekibi, geçen ay SARS-CoV ve 2019-nCoV virüsü ile savaşabilen eşsiz bir antikor bulduklarını açıklamıştı.
Prof. Dr. Saelens, HLN gazetesine yaptığı açıklamada, laboratuvar testleri sonucunda, buldukları antikorun koronavirüsü etkisiz hale getirebileceğine ilişkin önemli bir adım atıldığını söyledi.
Saelens'in verdiği bilgiye göre, Belçikalı araştırma ekibi, ABD'deki Texas Üniversitesi'nden Jason McLellan ile Alman Leibinz Primat Araştırma Merkezi'nden Markus Hoffman ve Stefan Pöhlmann ile birlikte çalışıyor.
Kanada’da Sunnybrook Araştırma Enstitüsü, Toronto Üniversitesi ve McMaster Üniversitesi’nden bilim insanları corona virüsünün başarılı bir şekilde izole edildiğini duyurdu. İki Kanadalı hastadan elde ettikleri örnekler üzerinde çalışan bilim insanları böylelikle virüsün laboratuvar ortamında tekrar yaratıldığını açıkladı.
Yapılan açıklamada, “Laboratuvarda geliştirilen kopyalar bilim insanlarının hastalığı daha iyi tanımlamak, test etmek, tedavi etmek ve aşı üretmek için bir fırsat olacaktır” denildi. Araştırmada görev alan D.r Arinjay Banerjee, “SARS-CoV-2 virüsünü başarılı bir şekilde izole ettik ve bu sayede araştırmalarımıza devam edeceğiz. Bu sayede daha çok virüs üreterek hastalığın biyolojisini daha iyi öğrenebiliriz ve daha etkileşimli çalışabiliriz” dedi.
Öte yandan virüsün etkili olduğu ülkeler arasında başta gelen İtalya’ya Küba ve Çinli doktorlar gönderildi. Çin’de koronavirüsle mücadelede Küba’da üretilen Interferon Alpha 2B ilacının etkili olduğu belirtiliyordu. Kübalı ve Çinli doktorların İtalya’da sağlık çalışanlarına destek olacağı ifade edildi.